Tšekkien KD uusi johtoaan

7.7.2015 klo 11:20 Uutiset Asmo Maanselkä

Tšekkien kristillisdemokraattinen puolue KDU-ČSL on ollut hallitusvastuussa vuodesta 2014. Puolue nousi tauon jälkeen uudelleen parlamenttiin 14 edustajalla ja pääsi heti mukaan hallitukseen. Tänä kesänä pidetty puoluekokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Pavel Bělobrádekin. Hänen johdollaan puolue pyrkii saavuttamaan uusia äänestäjiä.

Pienempien KD -puolueiden ongelmat näyttäytyvät yllättävän samanlaisina ympäri Euroopan. Kaikki haluaisivat ottaa mallia Saksan Kristillisdemokraateista, mutta harva siihen kykenee. Puolueilla on täysi työ erottautua kirkoista ja seurakunnista menettämättä samalla arvojensa ydintä. Suurin osa äänestäjistä tulee edelleen uskonnollisesti aktiivisista piireistä. Politiikan asiantuntija Jiří Pehe analysoi tilannetta Radio Prahan haastattelussa. Hän arvioi että puolue haluaa puheenjohtajan vaihdoksella pestä kasvojaan.

– KDU-ČSL haluaa ottaa mallia muista menestyksekkäämmistä kristillisdemokraattisista puolueista kuten Saksan Kristillisdemokraateista.
– Puolue yrittää päästä eroon tiukoista siteistä katoliseen kirkkoon.
–  Heidän ei kannata hylätä kristillisiä arvoja, koska ne ovat tärkeä osa puolueen identiteettiä. Mutta heidän ei pidä näyttäytyä pappispuolueena, jos aikovat yrittää saada puolelleen nuorempaa sukupolvea isoista kaupungeista. Siten he voivat saavuttaa paljon nykyistä laajemman kannatuksen.

Ylös