Yli 90 % on tyytyväisiä kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin

1.10.2015 klo 11:12 Kotimaa Esa Erävalo

Lähes neljä viidestä vastaajasta ei halua, että isot tavaratalot olisivat auki juhlapyhinä, selviää TNS Gallupin kyselystä.

Jopa 92 prosenttia kuluttajista ja alan työntekijöistä on tyytyväisiä kauppojen aukioloaikoihin niissä kaupoissa, joissa asioi useimmiten, selviää Palvelualojen ammattiliitto PAM:in TNS Gallupilta tilaamasta kyselytutkimuksesta. Vain 16 prosenttia vastaajista haluaisi, että isot tavaratalot ja hypermarketit olisivat auki myös juhlapyhinä.

Hallitus valmistelee parhaillaan lakimuutosta kauppojen aukiololainsäädännön vapauttamiseksi.

– Kyselyn tulokset vahvistavat käsitystämme siitä, että asiakkaat ja kaupan alan työntekijät ovat tyytyväisiä kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin ja lainsäädäntöön, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Lähes neljä viidestä vastaajasta (79 %) ei halua, että isot tavaratalot ja hypermarketit olisivat auki juhlapyhinä, kuten jouluna ja pääsiäisenä.

 

– Näyttäisi siltä, että myös asiakkaat haluaisivat, että työntekijät saavat viettää juhlapyhiä perheidensä ja muiden läheistensä kanssa, eivätkä he koe tarvetta asioida kaupassa harvojen juhlapyhien aikaan.

 

Vuonna 2009 kauppojen ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloa sääntelevään lakiin tehtyjen uudistusten tavoitteena oli erityisesti kuluttajien näkökulmasta selkeyttää aukioloaikoja, turvata pienempien toimijoiden kilpailukyky sekä vapauttaa aukioloaikoja. Kaikissa näissä tavoitteissa on erilaisten kyselyjen ja tilastojen valossa onnistuttu kohtuullisen hyvin, Selin huomauttaa. Alan työtuntien määrä ei ole kuitenkaan odotuksista huolimatta lisääntynyt.

– Lainsäädännön kumoamisesta kärsisivät varsinkin pienemmät myymälät ja kioskit. Myös julkisten palvelujen tarve lisääntyisi. Kun kuluttajatkin ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen, herää kysymys, mitkä lakimuutoksen todelliset hyödyt olisivat, Selin päättää.

TNS Gallupin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista 31.8.–14.9.2015.

Ylös