Päivi Räsänen: ”Turvapaikanhakijoille on kerrottava, että Suomessa on uskonnonvapaus”

7.1.2016 klo 12:13 Politiikka Samuli Rissanen

Vastaanottokeskuksilla on kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan tärkeä ensivaiheen tehtävä kertoa turvapaikanhakijoille suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöistä. Informaatiossa pitäisi hänen mielestään nostaa nykyistä vahvemmin esiin myös uskonnonvapauden periaate.

Räsänen muistuttaa, että uskonnonvapaus on universaali ihmisoikeus, joka merkitsee oikeutta harjoittaa ja toteuttaa omaa uskontoa, oikeutta uskonnottomuuteen sekä oikeutta vaihtaa uskontoa.

Vastaanottokeskukseen kutsuttiin paikallinen seurakunta pitämään joulutilaisuus, mutta pastorille annettiin ohjeeksi poistaa ohjelmistosta laulut, joissa puhutaan Jeesuksen syntymästä.

Suomessa uskonnonvapauden turvaa perustuslaki. Uskosta saa puhua ja sitä saa julkisesti harjoittaa. Uskonnosta saa myös luopua ja uskonnon vaihtaminen tai ”uskoon tuleminen” on kaikille sallittua.

– Mikään uskontokunta ei voi oman jäsenistönsä uskonnonvapautta rajoittaa, Räsänen sanoo.

Nyt pitäisikin erityisesti puolustaa islamilaisen väestön oikeutta täyteen uskonnonvapauteen, sillä joidenkin islamin tulkintojen mukaan muslimilla ei olisi oikeutta vaihtaa uskontoa.

– Myös seurakunnilla ja kristityillä on täysi oikeus pitää esillä kristinuskon sanomaa maahanmuuttajien keskuudessa, Räsänen painottaa.

Hän kertoo saaneensa lukuisia viestejä, joissa on ihmetelty vastaanottokeskuksissa työskentelevien tai vapaaehtoisten torjuvaa suhtautumista kristillisen sanoman esillä pitämiseen maahanmuuttajien keskuudessa.

– Vastaanottokeskukseen kutsuttiin paikallinen seurakunta pitämään joulutilaisuus, mutta pastorille annettiin ohjeeksi poistaa ohjelmistosta laulut, joissa puhutaan Jeesuksen syntymästä, Räsänen kertoo.

– Sensuuri on turhaa, sillä myös muslimit kunnioittavat Jeesusta profeettana, joka syntyi neitseestä.

Toisessa tapauksessa kerrottiin, että vastaanottokeskuksessa oli estetty halukkaiden turvapaikanhakijoiden osallistuminen seurakunnan tiloissa järjestettyyn tilaisuuteen.

Reilun puolen vuoden sisällä vastaanottotoimintaan on kytkeytynyt noin 10 000 vapaaehtoistyöntekijää.

– Myös suomalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden on tärkeää sisäistää uskonnonvapauden periaatteet, Räsänen sanoo.

Räsänen jätti aiheista hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Ylös