”Meitä kannattaa kuunnella maahanmuuttopolitiikassa”

2.2.2016 klo 13:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien maahanmuuttopoliittinen linja edustaa Päivi Räsäsen mukaan ”kultaista keskitietä”. – Olemme ”tolkun” ihmisiä, jotka kannattavat inhimillistä, mutta hyvin hallittua maahanmuuttopolitiikkaa, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien maahanmuuttopoliittista työryhmää vetänyt kansanedustaja Päivi Räsänen uskoo, että puolueen maahanmuuttoa koskevat linjaukset edustavat keskitietä. Äärilaidassa ovat hänen mukaansa Soldiers of Odinin kaltaiset rasistiset katupartiot ja toisaalta anarkistit.

– Hallitus on leikkannut kehitysavusta ja pakolaiskiintiöstä ja hyväksynyt laittomaan ja vaaralliseen maahantuloon kannustavat turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU-maiden kesken, Räsänen sanoo.

Entinen sisäministeri muistuttaa, että äärilaidat aiheuttavat haitat ja sitovat poliisin resursseja.

– Molemmat ovat sellaisia ryhmiä, joiden tiedetään aiheuttavan rikoksia ja mellakoita, Räsänen  sanoo.

Kristillisdemokraatit kannattavat hänen mukaansa inhimillistä maahanmuuttopolitikkaa, eivät hyväksy rasismia, mutta eivät toisaalta ole sinisilmäisiäkään. Maahanmuuton on oltava hallittua.

– Tolkun ihmiset ja viranomaiset osaavat parhaiten hoitaa nämä kysymykset, Räsänen väittää.

Hänen mukaansa Kristillisdemokraattien ratkaisuehdotuksia kannattaisi kuunnella erityisesti maahanmuuttopolitiikassa. Räsänen vastasi omalla sisäministerikaudellaan (2011-2015) myös maahanmuuttoon liittyvistä kysymyksistä.

Hän kertoo, että ensiksikin viranomaiset tehostivat turvapaikanhakuprosessia.

– Se oli timmissä kunnossa, kun lopetin sisäministerinä. Olimme saaneet aikaan 20 prosentin säästöt ja silti teimme parempaa tulosta, Räsänen kertoo.

Viranomaistoiminnan tehostus oli tarpeen, kun turvapaikanhakijoita alkoi vyöryä viime kesänä Suomeen.

Toinen liittyi Irakin, Afganistanin ja Somalian kaltaisten maiden käytäntöön, jossa maahan ei oteta pakkokäännytyksen saaneita kansalaisia. Räsäsen mukaan tämä tarkoitti käytännössä sitä, että käännytettäviä ei voinut palauttaa vaan heille oli myönnettävä automaattisesti oleskelulupa Suomessa.

Räsänen ajoi lakimuutoksen läpi hallituskumppaneiden, erityisesti RKP:n, Vihreiden ja Vasemmiston vastustuksesta huolimatta. Nyt Räsästä kiitellään, sillä turvapaikanhakijoiden tulvan vuoksi tilanne olisi nyt kestämätön.

Kristillisdemokraatit esittävät kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistamissa koko EU:n alueella ja toisaalta EU:n sisäisistä siirroista luopumista.

Pakolaisuutta pitäisi tarmokkaammin ennaltaehkäistä panostamalla apuun kriisimaiden lähialueilla.

– Hallitus on toiminut juuri päinvastoin: se on leikannut kehitysavusta ja pakolaiskiintiöstä ja hyväksynyt laittomaan ja vaaralliseen maahantuloon kannustavat turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU-maiden kesken, Räsänen sanoo.

Hän ehdottaa Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille kotouttavaa työtoimintaa ja esimerkiksi suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjen sekä naisen asemaan ja uskonnonvapauteen liittyvien periaatteiden opettamista vastaanottokeskuksissa.

Ylös