Puoluesihteerit: Maakuntavaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä syksyllä 2017

3.2.2016 klo 15:08 Politiikka Samuli Rissanen

Puoluesihteerit päättivät, että kunta- ja maakuntavaalit esitetään järjestettäväksi syksyllä 2017. Varsinaisen vaalipäivän ajankohta olisi lokakuun viimeinen sunnuntai. Näin kevääksi kaavaillut kuntavaalit siirtyisivätkin takaisin syksyyn.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat alkuvuoden aikana pohtineet uusien maakuntavaalien vaalitapaa ja ajankohtaa. Työ saadaan valmiiksi tällä viikolla.

Kuntavaalien ajankohta palaisi totutulle paikalleen, loppusyksyyn. Varsinainen vaalipäivä olisi 29.10.2017.

Maakuntavaalit on vastaisuudessa tarkoitus pitää samaan aikaan kuntavaalien kanssa. Vuoden kuluttua keväällä pidettävät kuntavaalit tulisivat kuitenkin uusien itsehallintoalueiden ja maakuntavaalien kannalta liian pian.

Puoluesihteerit päätyivätkin esittämään kuntavaalien siirtämistä vielä puolella vuodella eteenpäin, syksyyn 2017. Näin kuntavaalien ajankohta palaisi totutulle paikalleen, loppusyksyyn.

Varsinainen vaalipäivä olisi 29.10.2017.

Nykyinen valtuustokausi venyy siten lähes viiden vuoden mittaiseksi.

Uutta vaalitapaa ei kokeilla maakuntavaaleissa, sillä puoluesihteerit kertoivat jo aiemmin hylkäävänsä ajatuksen suljetusta listavaalista.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä pitää kunta- ja maakuntavaalien yhteensovittamista ja uutta ajankohtaa parhaana ratkaisuna. Hän muistuttaa, että asiassa on yhä monta muuttujaa.

Kuntalaki lähtee nyt valmisteluun, siitä tehdään hallituksen esitys, jonka eduskunnan pitäisi käsitellä viimeistään syyskuun alkuun mennessä.

Sote-ratkaisuakin pyöritellään vielä moneen otteeseen. Hallituksen esityksen sote-ratkaisuksi pitää olla eduskunnan hyväksyttävänä viimeistään ensi kesään mennessä, jotta maakuntavaalit voidaan pitää yhdessä kuntavaalien kanssa 29.10.2017.

Mikäli maakuntapakettia ei saada valmiiksi, niin kuntavaalit pidetään yksin 29.10.2017.

– Se olisi melkoinen farssi hallituspuolueille, Maanselkä muistuttaa.

Ylös