Caruna pahoittelee aiheuttamaansa harmia

4.2.2016 klo 14:03 Politiikka Samuli Rissanen

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna kertoo olevansa pahoillaan asiakkailleen aiheuttamastaan harmista. Entinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori pitää hinnankorotuksia hämmästyttävänä ja paheksuu aggressiivista verosuunnittelua.

Carunasta perustelee mittavia hinnankorotuksiaan sähköverkon laajalla parannustarpeella.

Caruna kertoo ottaneensa kolmenlaista lainaa sähköverkon parantamiseen ja operatiivisen toimintansa kulujen kattamiseen. Carunasta pitää kaikkien lainojensa korkoja markkinahintaisina, myös yhtiön 8,5 % korolla ottamaa osakaslainaa.

Yhtiön mukaan se on kertonut asiakkailleen sähkömarkkinalain edellyttämistä verkon parannustoimista sekä niihin liittyvistä hinnankorotuksista.

Hinnankorotukset ovat aiheuttaneet runsaasti kansalaisten vastalauseita ja mediahuomiota.

Energiavirasto antoi eilen selvityksensä sähkönsiirron hinnankorotuksiin. Selvityksessä on esitetty korotuskattoa hinnankorotuksille ja siirtymäaikaa.

Carunasta kerrotaan, että sen maaliskuun alussa voimaan tulevat uudet hinnat ovat valvovan viranomaisen ohjeiden mukaiset.

STT:n haastattelema entinen elinkeinoministeri ja nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori myöntää, että edellisen hallituksen olisi pitänyt määritellä hintakatto sähkön siirtohintojen korotuksille.

Carunan päätös korottaa siirtohintoja kerralla näin paljon on Vapaavuoren mielestä hämmästyttävää. Sähkön siirtohintojen odotettiin hänen mukaansa nousevan tasaisesti seuraavan 10–15 vuoden aikana.

– Totesin eduskunnassa lukuisia kertoja, että hinnat tulevat nousemaan. Myös lakiesityksessä on avoimesti todettu, että hinnat nousevat varmasti joissakin yhtiöissä jopa todella paljon, Vapaavuori kertoo STT:lle.

Sähkönsiirtohintojen korotukset olivat Vapaavuoren mukaan odotettavissa, koska sähkömarkkinalaki edellyttää yhtiöitä parantamaan toimitusvarmuuttaan. Viime vuosien isojen myrskyjen ja mittavien sähkökatkojen jälkeen yhtiöitä on velvoitettu tekemään muun muassa maakaapelointeja.

Vapaavuoren mukaan hallitus pyrki tasaamaan hinnankorotuspaineita useammalle vuodelle antamalla yhtiöille siirtymäaikaa parannusten tekemiseen.

Vapaavuori huomauttaa, että Caruna ei ole ainoa hintojaan nostanut yhtiö.

– Rehellistä on tiedostaa, että kutakuinkin kaikkialla Suomessa tullaan nostamaan hintoja myös tämän jälkeen.

Carunan aggressiivista verosuunnittelua Vapaavuori pitää erittäin valitettavana.

– Niin kauan kuin se on laillista, sitä ei voi muuta kuin paheksua. Ei tästä eroon päästä ennen kuin EU- ja OECD-tasolla pystytään luomaan parempia pelisääntöjä.

Caruna kertoo ottaneensa kolmenlaista lainaa sähköverkon parantamiseen ja operatiivisen toimintansa kulujen kattamiseen.

Caruna pitää kaikkien lainojensa korkoja markkinahintaisina, myös yhtiön 8,5 prosentin korolla ottamaa osakaslainaa.

 

Ylös