Keskustan ”Suomi kuntoon”-rallin sanomaa pitäisi jo alkaa toteuttamaan

9.2.2016 klo 15:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan vuosi tulee olemaan vaikea niille suomalaisille, jotka kärsivät työttömyydestä, sairauksista tai sinnittelevät pienten eläkkeiden turvin tai yrittävät elättää perheensä ja lapsensa niukoilla tuloilla.

Kristillisdemokraattien puheenvuoron valtiopäivien avajaiskeskustelussa pitänyt Sari Essayah arvioi, että pitkittynyt taantuma on johtamassa suurtyöttömyyteen. Talouskasvun aikaansaaminen ja sitä kautta työllisyyden parantaminen onkin keskeinen tavoite tälle vuodelle.

Eduskuntavaalien alla vaalimainoksissa usein kuullun, korvamadoksi muuttuneen Keskustan ”Suomi kuntoon”-rallin sanomaa pitäisi nyt alkaa toteuttamaan.

Hallituksen toimet ovat iskeneet erityisesti pieni- ja keskituloisiin. Verojen ja maksujen korotukset, asumisen kallistuminen ja työttömyyden uhka huolettaa kansalaisia.

Viimeisenä niittinä hallitus ilmoitti aikeistaan nostaa päivähoitomaksuja merkittävästi.

Eduskuntavaalien alla vaalimainoksissa usein kuullun, korvamadoksi muuttuneen Keskustan ”Suomi kuntoon”-rallin sanomaa pitäisi Essayah’n mukaan nyt alkaa toteuttamaan.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä peräänkuuluttaa ”konkreettisia ja nopeita toimenpiteitä, joilla parannetaan työllisyyden ja yrittäjyyden edellytyksiä.”

– Olemme esittäneet panostuksia työllisyysmäärärahoihin ja uusien yrittäjien starttirahoihin. Olemme esittäneet yrittäjävähennystä ja lisäpanostuksia tutkimukseen ja kehitykseen.

– Olemme myös ehdottaneet ansiopäivärahan viimeisen 100 päivän käyttöä kannustavasti palkkatuen tai starttirahojen muodossa, Essayah listaa.

Kristillisdemokraatit odottavat puheenjohtajansa mukaan hallitukselta aivan uudenlaista otetta. Lapsiperheet, pienyrittäjät ja yhteiskunnan heikommassa asemassa olevat jäsenet pitää ottaa päätöksenteossa paremmin huomioon.

Oppisopimuskoulutuksesta pitää muodostaa houkutteleva väylä työelämään niin nuorelle, ammatinvaihtajalle kuin maahanmuuttajallekin.

– Lisäksi uusien työpaikkojen synnyn ja kilpailukyvyn parantumisen takia aivan keskeistä olisi saada paikallisen sopimisen lainsäädäntöä eteenpäin, Essayah viittasi käynnissä oleviin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.

Sote-uudistukselta odotetaan kattavia ja yhdenmukaisia sosiaali- ja terveyspalveluita koko maassa. Uudistus olisi pitänyt toteuttaa Kristillisdemokraattien mielestä niin, että optimaalinen malli sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi ja tuottamiseksi olisi löydetty. Sen sijaan hallituspuolueet halusivat luoda sekavan maakuntamallin, johon nyt yritetään keinotekoisesti yhdistää sote-palvelut.

– Vielä ei ole myöhäistä ottaa järki käteen ja muokata mallia asiantuntijoiden esittämään suuntaan, Essayah ohjeisti.

Hän kiittää tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, joka otti vahvasti kantaa pakolaiskriisin syihin ja seurauksiin.

– Tosiasioiden tunnustaminen ei ole rasismia. KD:n linja on ollut johdonmukainen tässäkin asiassa, Essayah sanoi.

KD:n linjan mukaan pakolaisia pitää auttaa enemmän lähtömaiden lähellä, siksi humanitaarisesta ja kehitysavusta leikkaaminen on lyhytnäköistä.

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirtelyt EU:n sisällä eivät ole ratkaisu. Sen sijaan Kristillisdemokraatit kehittäisivät koko EU:n laajuista kiintiöpakolaisjärjestelmää.

Kristillisdemokraatit ovat Essayah’n johdolla esittäneet omat vaihtoehtonsa hallituksen EU-politiikan linjauksiin eduskunnan Suuressa valiokunnassa.

Kerta toisensa jälkeen Essayah kertoo jääneensä valiokunnassa linjauksineen yksin.

– Aiomme edelleen tarjota selkeää vaihtoehtoa hallituksen EU-linjauksille ja maahanmuuttopolitiikalle, hän lupaa.

Ylös