”Maailma ympärillämme murenee”

9.2.2016 klo 14:55 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta keskusteli tänään pääministeri Juha Sipilän ilmoituksesta hallituksen politiikasta vuonna 2016. Istuntosalissa Suomen ja maailman tilaa kuvattiin dramaattisin sanankääntein.

Eduskunta kuuli tänään pääministeri Juha Sipilältä hallituksen näkemyksen kevätkauden tärkeimmistä poliittista linjauksista. Sipilän puheenvuoro valtiopäivien avajaiskeskustelussa oli hyvin talouspainotteinen. Talouden ja työllisyyden lisäksi pääministeri sivusi myös vuoden toista kuumaa aihetta, turvapaikanhakijoiden tulvaa.

– Maahanmuuttokeskustelu kiertyy usein oman itsemme ympärille. On muistettava, että useimmat tulevat olosuhteista, joita emme voi edes kuvitella. Niissä valitaan elämän ja kuoleman välillä, pääministeri muistutti.

– Suomi on matkalla konkurssiin, elämäntapamme on tulossa päätökseensä, ellemme uudistu. Totuus tavoittaa meidät lopulta väistämättä, kuten eurokriisimaissa

Suurten puolueiden ryhmäpuheenvuorot olivat toinen toistaan dramaattisempia. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että Suomen tilanne on entistäkin vakavampi ja haastavampi.

– Maailma ympärillämme murenee, Vanhanen totesi viitaten paitsi taloudelliseen myös turvallisuupoliittiseen tilanteeseen.

Perussuomalaisten Sampo Terho veti nykyisestä tilanteesta johtopäätöksen, että Suomi on nyt pahimmassa jamassa sitten sotavuosien.

– Suomi on matkalla konkurssiin, elämäntapamme on tulossa päätökseensä, ellemme uudistu. Totuus tavoittaa meidät lopulta väistämättä, kuten eurokriisimaissa, Terho sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen toivoi työmarkkinaosapuolilta sellaisia ratkaisuja, joilla Suomen kilpailukyky saadaan kohenemaan.

– Kuten tasavallan presidentti valtiopäivien avajaispuheessaan totesi: ”Meillä on nyt menossa nuorten yrittäjien tuoma annos uutta. Antakaa sen, hyvät neuvottelijat, tuulahtaa kammareihinne. Yllättäkää meidät!”, Satonen siteerasi presidentti Sauli Niinistön puhetta viikkoa aiemmin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan muistaa viime vuoden hallitus- ja työmarkkinakriisistä. Vuodesta 2016 on sen sijaan tultava ratkaisujen ja yhteistyön vuosi.

Rinteen mukaan Suomi tarvitsee pitkäaikaista ja maltillista palkkaratkaisua, joka luo tulevaisuudennäkymiä yrittäjille ja palkansaajille. Ratkaisun edellytykset paranivat hänen mielestään sen jälkeen, kun hallitus jäädytti pakkolakien valmistelun neuvottelujen ajaksi.

– Sopimisen tulee tapahtua sopimusteitse – ei millään uudella pakkolailla. Ratkaisuja on löydettävissä työehtosopimusten sisältä, Rinne muistutti.

 

Ylös