“Avioliittolain muutos ei ole tekninen harjoitus”

10.2.2016 klo 14:43 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta keskustelee parhaillaan hallituksen esityksestä avioliittolain muuttamisesta sukupuolineutraaliksi. Kristillisdemokraatit esittävät muutosten hylkäämistä ja puolustavat perinteisen, miehen ja naisen välisen avioliiton erityisasemaa.

Hallituksen esittämät avioliittolain muutokset vaativat useamman eri lakikokonaisuuden muuttamista.

Miehen ja naisen avioliitolla on erityinen asema, tehtävä ja vastuut, yhteiskuntaa koossa pitävänä instituutiona.

Asiaa työstäneen eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (Kokoomus) kertoi, että muutoksia pitää tehdä kuuteen eri lakiin, alkaen rekisteröidyn parisuhteen muuttamisesta avioliitoksi. Myös hedelmöityshoidoista, transukupuolisuudesta, lapsen oikeudellisesta asemasta ja sukupuolen vahvistamisesta annettuihin lakeihin tehdään muutokset.

Lakivaliokunta ei kuitenkaan ollut yksimielinen liitännäislaeista.

Kristillisdemokraatit esittävät avioliittolain muutosten hylkäämistä. Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Antero Laukkanen on jättänyt valiokunnan mietintöön vastalauseen ja hylkäysesityksen.

Hän piti hallituksen esityksen valmistelua puutteellisena ja kiireellä tehtynä. Jo viime kaudella eduskunta teki Laukkasen mukaan lainsäädännön puutteellisuudessa pohjakosketuksen, kun se hyväksyi kansalaisaloitteen pohjalta tehdyn sukupuolineutraalin avioliittolain, ilman minkäänlaista poikkihallinnollista käsittelyä ja lapsivaikutuksien arviointia.

– Tämä käsillä oleva esitys jatkaa samaa linjaa, hän toteaa.

Lakivaliokunta kuuli 28 asiantuntijaa ja lausunnon antajaa, joista suurin osa näki esityksessä enemmän tai vähemmän puutteita.

–    Missään tapauksessa lakivaliokunnan ei olisi tullut hyväksyä tällaista esitystä, joka on näin huonosti valmisteltu.

Hallitus myös valmisteli esitystä kesällä ilman, että eduskuntaryhmät tiesivät asiasta ja pystyivät vaikuttamaan siihen.

Laukkasen mielestä on outoa, että näin perustavaa laatua olevaa periaattellista kysymystä käsitellään ikään kuin se olisi tekninen muotoseikka.

– Vaikutukset ulottuvat koko yhteiskunnan alueelle ja liittyvät yli 100 muuhun lakiin ja asetukseen.

Kristillisdemokraatit lähtevät siitä, että miehen ja naisen avioliitolla on erityinen asema, tehtävä ja vastuut, yhteiskuntaa koossa pitävänä instituutiona.

– Kun avioliitto instituutio murretaan, niin koko yhteiskunta haavoittuu tavalla, jonka seuraukset ovat kohtalokkaat, Laukkanen varoittaa.

 

Ylös