Perustulokokeiluun voisi ottaa ”Kannustava perusturva”-mallin

12.2.2016 klo 14:04 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus on päättänyt tehdä kokeilun perustulon toimivuudesta. Kelan johdolla toteutettavan kokeilun on määrä alkaa ensi vuoden alussa. Kristillisdemokraatit ehdottavat toteutukseen omaa ”Kannustava perusturva”-malliaan.

Kristillisdemokraattien mielestä on hyvä, että eri perustulomalleja testataan käytännössä, mutta jo nyt tehdyt laskelmat osoittavat, että perustulojärjestelmä ei lisää työnteon kannattavuutta.

Perustulo on kallis ja lisää keskituloisten verotaakkaa merkittävästi eikä se huomioi erilaisia muuttuvia elämäntilanteita.

Kristillisdemokraatit ovat kehittäneet oman ”Kannustava perusturva”–mallinsa. Siinä työtön voi olla varma, että aina jokaisen euron tienaaminen kannattaa. Malli on sovellus Iso-Britannian ”Universal Credit”- mallista.

Sosiaaliturvan ja työn yhteensovittaminen aiheuttaa lisäksi kannustinloukkuja. Työllistyessä osa-aikaisesta työtehtävästä kokoaikaiseen tai työttömyydestä työelämään, käteen jäävä rahamäärä ei lisäänny juurikaan.

Pahimmillaan käteen jää vähemmän työelämässä kuin yhteiskunnan maksamilla tuilla.

Kristillisdemokraatit ovat kehittäneet oman ”Kannustava perusturva”–mallinsa. Siinä työtön voi olla varma, että aina jokaisen euron tienaaminen kannattaa. Malli on sovellus Iso-Britannian ”Universal Credit”- mallista.

Britanniassa malli otetaan valtakunnallisesti käyttöön vuoden 2017 loppuun mennessä. Mallin kokeilu on tuottanut positiivisia tuloksia.

Perustulo puolestaan ei ole käytössä missään maassa laajempana kokonaisuutena.

Kristillisdemokraattien esittämässä perusturvamallissa etuudet yhdistetään yhdeksi tueksi.

Mallin edut ovat monet. On kannattavaa ottaa vastaan eri palkkatasoisia töitä. Nykyisessä järjestelmässä on kannattavaa työllistyä pääosin työttömyyttä edeltäneelle palkkatasolle.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sari Tanus jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen kannustavasta perusturvamallista. Hän tiedustelee, aikooko hallitus selvittää kannustavaan perusturvamalliin perustuvan järjestelmän etuja, haasteita ja taloudellisia vaikutuksia perustulokokeilun yhteydessä.

– Työttömyysloukut vähenevät, kun työllistymisveroasteet laskevat. Byrokratialoukut vähenevät, kun etuudet yhdistetään yhdeksi, Tanus sanoo.

Samalla vähenisivät työmarkkinoille hakeutumista ehkäisevä paperisota ja muut hallinnon luomat esteet.

– Olosuhdemuutokset on helppoa tehdä netissä. Luukulta toiselle ei tarvitse juosta, Tanus perustelee.

Ylös