Lähes 10 000 syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta jää vuosittain ilman apua, jos hallituksen leikkaukset toteutuvat

26.4.2016 klo 08:42 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus näivetti nuorisotakuun. Perävaloissa siintää maisema, jossa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret uhkaavat jälleen jäädä ilman palveluita, jotka voivat muuttaa elämän suunnan.

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Ahonen-Walkerin mukaan hallituksen luonnostelemat leikkaukset etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan tulevat aikana, jolloin nuorten työllistyminen ja opintoihin ohjautuminen on yhä vaikeampaa kaikille nuorille, myös hyvinvoiville.

– Elämänsä alkuvaiheessa ilman tukea jäänyt nuori maksaa yhteiskunnalle moninkertaisesti hänen auttamiseensa käytetyt rahat

– Nuori, jonka elämänhallinnan taidot tarvitsevat vahvistusta, jää yhä todennäköisemmin tavoittamatta. Näiden nuorten kanssa työtätekevien ammattilaisten huoli on suuri, hän sanoo.

Hallituksen leikkaus- ja rahoituspalapeli ei tulevien vuosien osalta ole vielä kirkas, mutta vuoden 2016 suunnitelmien perusteella leikkaukset tulevat olemaan alan kokoon nähden valtavia. Kokonaisuudessaan työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön ennakoidaan lähes kolmanneksen leikkauksia.

– Niitä on tasoitettu jonkin verran erilaisilla kehittämisrahoilla, mutta edelleen potentiaaliset leikkaukset ovat suuria ja tulevaisuus on hyvin epäselvä, Ahonen-Walker arvioi.

Toteutuessaan leikkaukset tarkoittavat karuimmillaan sitä, että työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön mahdollisuudet tavoittaa ja auttaa nuoria tipahtavat noin kolmanneksella viime vuosien määristä.

Se tarkoittaa karkeasti arvioiden lähes 10 000 nuorta vuodessa.

– Kun samaan aikaan palkkatukirahat ovat tiukassa, aloituspaikat oppilaitoksissa vähenevät ja TE-toimiston palveluihin on pitkät jonot, on vaikeaa nähdä, miten nämä säästöt lopulta säästävät yhteisiä rahoja.

– Elämänsä alkuvaiheessa ilman tukea jäänyt nuori maksaa yhteiskunnalle moninkertaisesti hänen auttamiseensa käytetyt rahat, Ahonen-Walker muistuttaa.

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry ehkäisee syrjäytymistä edistämällä työpajatoiminnan ja sosiaalisen työllistämisen kehitystä Suomessa ja vahvistaa toiminnallaan sekä työpajojen toimintaedellytyksiä että työpaja-ammattilaisten osaamista.

Työpajoilla on vuosittain ollut noin 23 000 valmentautujaa, joista nuoria on noin 14 000. Etsivä nuorisotyö tavoittaa noin 17 000 nuorta vuosittain.

Ylös