Biokaasun mahdollisuudet ovat hyödyntämättä-pelloille jää valtavat lannoite- ja polttoainevarat

26.4.2016 klo 18:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit haluavat profiloitua energia- ja ympäristöpolitiikassa. Uusiutuvan energian käytön edistämistä pohdittiin KD:n eduskuntaryhmän järjestämässä ”Biokaasun mahdollisuudet”-illassa.

Tilaisuutta emännöinyt kansanedustaja Sari Tanus avasi tilaisuuden. Hän haluaisi tuoda KD:n yhdeksi kärkiteemaksi uusiutuvan energian ja kestävän kehityksen.

Gasumin yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Ala-Huikku arvioi, että biokaasulla on merkittävä rooli kiertotaloudessa ja sitä voidaan hyödyntää parhaiten polttoaineena.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että viime kesän puoluekokouksessa jäsenet halusivat, että puolue hakee monipuolisuutta ja laajuutta politiikkaansa myös energia-ja ympäristöasioissa.

Puolueen energia- ja ympäristöteemaryhmää lähti luotsaamaan Laura Peuhkuri.

Myös eduskuntaryhmä on toiminut puoluekokouksen tehtävänannon mukaan ja jättänyt lakialoitteita biokaasun käyttöön liittyen.

Ensimmäinen liittyy maatalouden biokaasutuotannon lisäämiseen. Essayah’n mukaan ongelmana on ollut, että maatalouden sivutuotteita, lanta- ja kasvijätteitä ei voi hyödyntää täydesti. Tukea saa ainoastaan omaan käyttöön suuntavaan tuotantoon.

Kotimainen lainsäädäntö vaikeuttaa biolannoitteiden käyttöä myös omalla tilalla. Essayah’n mielestä on ristiriitaista, että maatilalle hankitaan ulkomaista keinolannoitetta, mutta lainsäädäntö estää omien lannoitteiden hyödyntämisen.

Liikennepuolella Kristillisdemokraatit haluaisivat biokaasulla kulkeville autoille saman veroedun kuin sähköautoilla nykyisin on. Verrattuna Ruotsiin biokaasun hyödyntäminen polttoaineena on jäänyt vähäiseksi. Suomessa on alle 2000 biokaasulla kulkevaa autoa, Ruotsissa 50 000. Tankkauspisteitäkään ei ole riittävästi.

– Biokaasu on hiilineutraali ja sikäli ansaitsisi vastaavan veroedun, Essayah sanoo.

Maanviljelijä Erkki Kalmari mukaan tällä hetkellä polttoaineeksi kelpaavia lannoitteita tuhotaan Suomen pelloille surutta. Hän arvioi, että polttoaineissa potentiaalia löytyisi liki miljardin verran ja lannoitteet tuottaisivat 0,2-0,3 miljardin verran.

– Otettaisiin edes pieni siivu tästä käyttöön, Kalmari sanoo.

Hän visioi energiaomavaraisten maaseutuyhteisöjen tulevaisuutta. Biokaasulaitosten tiheyttä voitaisiin nostaa 1600 laitokseen eli vastaamaan Saksan tasoa esimerkiksi 800 miljoonan euron investoinnilla, joka annettaisiin biokaasutuotantoon 50 prosenttisena tukena. Vajaalta hehtaarilta saataisiin biokaasuenergiaa yhden omakotitalon vuositarpeen verran.

Gasumin yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Ala-Huikku arvioi, että biokaasulla on merkittävä rooli kiertotaloudessa ja sitä voidaan hyödyntää parhaiten polttoaineena.

– Se on puhdas polttoaine ja kiinnostus sitä kohtaan on kasvamassa, hän luottaa.

Gasumin tavoitteena on lisätä 35 uutta tankkausasemaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nykyisin tankkausasemia on 24.

Ylös