Kela selvittää, onko työeläkkeelle siirtyneellä oikeus kansaneläkkeeseen

3.5.2016 klo 14:55 Kotimaa KD Lehti

Kela selvittää rekistereistään työeläkkeelle jääneiden oikeuden kansaneläkkeeseen ja ottaa yhteyttä niihin asiakkaisiin, joilla voi olla tämä oikeus.

Osa pientä työeläkettä saavista ei huomaa hakea kansaneläkettä. Tänä vuonna rekisteripoiminnassa löytyi 7 645 eläkeläistä, joilla saattaa olla oikeus kansaneläkkeeseen.

Kela ottaa näihin henkilöihin yhteyttä puhelimitse tai kirjeitse kesän aikana.

Osa pientä työeläkettä saavista ei huomaa hakea kansaneläkettä.

Kansaneläke on voinut jäädä hakematta esimerkiksi siksi, että työeläkkeen vanhuuseläke on alkanut jo 63-vuotiaana. Kansaneläkkeen vanhuuseläkkeen voi kuitenkin saada vasta 65 vuoden iässä. Kansaneläkkeen määrään vaikuttavat esimerkiksi perhesuhteet ja muut eläketulot.

Kansaneläkettä pitää hakea. Vanhuuseläkeikäiset voivat tehdä hakemuksen suullisesti, verkossa tai lomakkeella. Kun Kela ottaa yhteyttä, ja jos puhelun aikana todetaan, että henkilöllä on oikeus kansaneläkkeeseen, hakemuksen voi tehdä saman puhelinsoiton aikana.

Sen sijaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevien on täytettävä hakemuslomake. Lomake tulee kotiin sen Kelan kirjeen mukana, jossa kerrotaan mahdollisesta oikeudesta kansaneläkkeeseen.

Työeläkkeelle jääneellä on oikeus kansaneläkkeeseen, jos hänen työeläkkeensä on alle 1 311,05 euroa kuukaudessa. Jos henkilö on avio- tai avoliitossa, määrä on 1 167,71 euroa kuukaudessa. Täyden kansaneläkkeen saa, jos työeläke on enintään 55,95 euroa.

Kansaneläkettä voi alkaa saada yleensä enintään kuusi kuukautta takautuvasti hakemuksen saapumisesta Kelaan.

Ylös