”Yritysten johtoa pitäisi palkita vastuullisuudesta, työpaikoista ja pitkän aikavälin kasvusta”

17.5.2016 klo 15:01 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisjärjestelmän on muututttava. Irtisanomisten kautta syntyvien lisävoittojen sijaan yritysten johtoa pitäisi palkita yhteiskuntavastuullisuudesta, työpaikkojen syntymisestä ja pitkän aikavälin liikevaihdon kasvusta.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ei vastusta järkeviä keinoja uudistaa valtion omistajaohjausta ja on avoin uusille keinoille luoda kasvua.

Suomalaisten yhteistä omaisuutta ei pitäisi kuitenkaan myydä kevyin perustein, eikä valtion omistamia yhtiötä lahjoittaa pääomasijoittajille.

– Valtion omaisuuden myynnillä ja yksityistämisellä on hintansa ja sen hinnan ovat saaneet maksaa tavalliset suomalaiset veronmaksajat

Valtion omistajapolitiikkaa koskeneessa eduskuntakeskustelussa Kristillisdemokraatit muistuttivat, ettei omistajuus ole aina ollut onnistunutta. KD:n ryhmäpuheenvuoron keskustelussa pitänyt kansanedustaja Antero Laukkanen huomautti, että valtio on viimeisen 25 vuoden aikana myynyt tuottavaa omaisuutta yli 17 miljardin euron edestä, mutta rahoilla on kyetty luomaan hyvin vähän uutta kasvua ja työpaikkoja.

Esimerkiksi Kemira Grow How:n myynti nosti suomalaisten maanviljelijöiden lannoitteiden hintoja merkittävästi. Fortumin osittainen myynti toi puolestaan valtion kassaan 1,6 miljardia euroa, mutta myynnin johdosta valtio on menettänyt lähes kymmenkertaisen summan menetetyn arvonnousun ja saamatta jäämien osinkojen muodossa.

Alkuvuodesta suomalaiset saivat todistaa sen, miten pääomasijoittajat toimivat, kun sähköverkkoyhtiö Caruna nosti kuluttajahintojaan merkittävästi.

– Valtion omaisuuden myynnillä ja yksityistämisellä on hintansa ja sen hinnan ovat saaneet maksaa tavalliset suomalaiset veronmaksajat, Laukkanen muistutti.

Hän peräänkuulutti vastuullisuutta ja pitkäjänteisyyttä valtion omistajapolitiikkaan. Laukkanen esitti niin ikään, että valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisjärjestelmän on muututtava.

– Irtisanomisten kautta syntyvien lisävoittojen sijaan tulisi yritysten johtoa palkita yhteiskuntavastuullisuudesta, työpaikkojen syntymisestä ja pitkän aikavälin liikevaihdon kasvusta.

Perussuomalaisten Sampo Terho, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoivat valtion omistajaohjaukseen liittyvästä periaatepäätöksestä eduskunnassa viime torstaina 12.5. Valtio laskee omistustaan joissakin yhtiöissään ja toisaalta kiristää omistajaohjausta esimerkiksi siirtoverkoista vastaavissa yhtiöissään.

Perussuomalaisten Sampo Terho, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoivat valtion omistajaohjaukseen liittyvästä periaatepäätöksestä eduskunnassa viime torstaina 12.5. Valtio laskee omistustaan joissakin yhtiöissään ja toisaalta kiristää omistajaohjausta esimerkiksi siirtoverkoista vastaavissa yhtiöissään.

Finanssi-intressiäkään ei pitäisi Kristillisdemokraattien mielestä väheksyä. Esimerkiksi Ruotsissa on viime vuosikymmeninä myyty merkittävästi valtion omaisuutta, mikä on johtanut siihen, että valtion tulot omistuksista ovat vuodesta 2006 lähtien puolittuneet.

Ruotsissa pohditaankin yhtiöiden takaisin ostamista.

Kristillisdemokraatit arvioivat, että hallituksen kaavailemaan kehitysyhtiöön siirrettävät omistukset on mitä ilmeisimmin tarkoitus laittaa myyntikuntoon.

– On perusteltua kysyä: Onko järkevää myydä merkittävä osuus tuottoisasta ja huoltovarmuuden kannalta merkittävistä yhtiöistä, kuten Nesteestä. Postin pilkkominen tällä tavoin vaatisi tarkempaa keskustelua, Laukkanen sanoi.

Myöskään Altian myynti ei ole ongelmaton, puhumattakaan huoltovarmuusnäkökulmasta Arctian osalta.

– Onko valtiollinen kehitysyhtiö oikea tapa luoda kasvua vai pitäisikö valtion mieluummin luoda parempia olosuhteita yksityisen rahoituksen, kuten joukkorahoituksen, kanavoimiselle kasvuyrityksille, Laukkanen kysyi.

Ylös