Lääkärikoulutuksen laatu uhkaa heikentyä

19.5.2016 klo 08:14 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen on huolissaan lääkärikoulutukseen kohdistuvista heikennyksistä. Hän jätti aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Räsänen kysyy, onko hallitus tietoinen lääkärikoulutuksen laatua uhkaavista heikennyksistä ja mitä hallitus aikoo tehdä, jotta lääkärikoulutuksen laatu voitaisiin pitää korkealla tasolla.

Koulutusmäärien kasvua ei ole seurannut opetusresurssien lisäys

Hänen mielestään pitkän ajan myönteinen kehityksen uhkaat nyt vaarantua sekä lääkärikoulutuksen lisäyksen että koulutukseen suunnattujen resurssivähennyksien vuoksi.

Lääkärikoulutuksen aloituspaikkamääriä on vuoden 2013 jälkeen lisätty siten, että tänä vuonna opinnot aloittaa jopa 750 uutta opiskelijaa.

Koulutusmäärien kasvua ei ole kuitenkaan seurannut opetusresurssien lisäys.

Yliopistojen säästötoimenpiteiden seurauksena opettajien määrää tiedekunnissa on vähennetty ja ryhmäkoot ovat kasvaneet jopa yli 20 opiskelijaan.

Lääkäriliiton vuonna 2014 tekemän kyselytutkimuksen mukaan vain 16 prosenttia lääketieteen opiskelijoista koki saaneensa riittävästi opetusta keskeisten toimenpiteiden suorittamisessa.

Lääkäriliitto on esittänyt huolensa myönteisen säästöjen vaikutuksesta lääkärikoulutuksen laatuun.

Suomessa koulutetaan lääkäreitä viiden yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa: Helsingissä, Turussa, Oulussa, Tampereella ja Itä-Suomessa.

Ylös