”Luontoavusteisuus osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa”

24.5.2016 klo 07:54 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien Satakunnan piiirin kevätkokouksessa annettiin julkilausuma, jossa haluttiin luontoavusteisuus osaksi sosiaali- ja terveyshuoltoa.

Sosiaali- ja terveyspalveluja uudistettaessa odotetaan uusia innovaatioita syntyviksi. Yksi merkittävä terveyttä edistävä toimintamalli on luontoavusteisuuden (Green Care) hyödyntäminen. Satakunnassa on määrätietoisesti työskennelty luontoavusteisuuden edistämiseksi. SAMK ja Diak kouluttavat ammattilaisia hyödyntämään luontoavusteisuutta, Porin kaupungilla on oma luontoavusteisuudelle perustuva hanke (Luonnollisesti töissä -hanke, ESR).

Satakuntalaisten yritysten luontoavusteisuuteen orientoitumista on kartoitettu Green Care -esiselvitys- ja tiedotushankkeessa (Ruoho, M. & Iijolainen, M. 2014, SAMK).

Satakuntalaisilla yrittäjillä on hyvät edellytykset olla sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottamisessa luontoavusteisuuden edelläkävijöitä. Uusia toimintamalleja on toivottavasti syntymässä, sellaisia, jotka tuovat laatua ja hyvinvointia esimerkiksi muistisairaiden arkeen.

Kristillisdemokraattien Satakunnan piirin kevätkokous pitää tärkeänä luontoavusteisuuden (Green Care) käytön lisäämistä sosiaali- ja terveyspalveluissa sen vaikuttavuuden vuoksi, mutta myös ekologisuuden ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta.

 

Mitä ovat luontoavusteiset menetelmät?

Ekopsykologian menetelmiin sisältyy luonnossa tehtäviä harjoituksia, joiden tarkoituksena on avartaa näköaloja, löytää omia voimavaroja ja tuottaa rentoutumisen tunnetta. Pienikin harjoitus saattaa nostattaa esille uusia näkökulmia ja ongelmanratkaisukeinoja pulmallisiinkin asioihin, vaikka niitä ei erityisesti lähdetä etsimään. Pelkästään jo luontoon sijoittuva mielikuvarentoutus palauttaa voimavaroja. Menetelmiä voidaan käyttää myös työpaikalla luottamuksen, yhteistyön ja työilmapiirin parantamiseen.

 

Ylös