Kilpajuoksussa terroristien kanssa

25.5.2016 klo 09:17 Kotimaa Esa Erävalo

Terrorismin vastaisessa taistelussa on kyse jatkuvasta kilpailusta oppimisessa. Kun  terroristijärjestö suorittaa tekonsa, se myös analysoi ammattimaisesti mitä siitä voi oppia, selvitti israelilainen terrorismintutkija tohtori Gil-Ad Ariely eilen eduskunnan kansalaisinfossa.

Arielyn mukaan Internetin kautta levitetään analyyseja ja ohjeita terroritekojen suorittamiseen ja terroristijärjestöt mukauttavat nopeasti toimintatapojaan.

– Jos yksi toimintatapa saadaan estetyksi, löydetään toisia aukkoja turvallisuudessa. Enää ei käytetä kenkäpommeja, on siirrytty alusvaatepommeihin tai pommi voi olla myös peräsuolessa.

Tiedot leviävät Internetissä nopeasti. Tästä seuraa ongelmia liberaaleille demokratioille, miten suojautua ja tarvitseeko käyttää kokovartaloskannereita.

– Ongelma on monimutkainen, täytyy aina keksiä uusia suojautumisratkaisuja.

On tapahtunut voimankäytön siirtyminen valtiolta yksilöille ja pienille organisaatioille. Puhutaan ”open source jihad”ista avoimen lähdekoodin pyhästä sodasta.

– Terroristien Inspire-lehdestä saa tietoa miten rakentaa omassa keittiössä pommi. Terroristit ovat nykyisin tietotyön tekijöitä. Tieto on paras ase, korosti Ariely.

Esimerkkinä vastatoimesta terrorismia vastaan Ariely ottaa Israelin ja Länsirannan välisen turvallisuusaidan, joka pakotti kulkemaan tarkastuspisteiden kautta.

– Vuonna 2000 pommiliivein varustettuja terroristeja iski Israeliin ja satoja kuoli. Päätettiin rakentaa aita ja sen jälkeen pommi-iskut loppuivat.

Nyt terroristien strategiana on antaa virikkeitä yksinäisille susille hyökätä kirvein, veitsin tai muilla yksinkertaisilla käytössään olevilla tavoilla.

– Hyökkääjä ei välttämättä ole terroristi vaan hän voi olla pikkurikollinen tai itsemurhaan taipuvainen puolisonsa hylkäämä ihminen, joka haluaa vain päästä ongelmistaan ja kuolla ”sankarillisella” tavalla, selvitti Ariely.

Sosiaalisessa mediassa levitetään kehotuksia yksinäisten susien hyökkäysaaltoon USA:ssa ja EU:ssa.

Sosiaalisessa mediassa levitetään kehotuksia yksinäisten susien hyökkäysaaltoon USA:ssa ja EU:ssa.

– Suomikaan ei ole turvassa terrorismilta, rajat eivät ole este, huomautti Ariely ja siteerasi eurooppalaisen ICCT-tutkimuskeskuksen tietoja, joiden mukaan EU:sta on lähtenyt 3922-4294 taistelijaa terroristijärjestöjen riveihin.

Suomesta on väkilukuun verrattuna lähtenyt 6. eniten, 13 taistelijaa miljoonaa asukasta kohden, eli yhteensä noin 70.

– Jokaisessa maassa on omat erilaiset ongelmansa ja ratkaisunsa, mutta siihen tarvitaan viranomaisten, yritysten ja kansalaisten yhteistyötä, totesi Gil-Ad Ariely, joka toimii tutkijana Israelissa IDC:ssa ( Interdisciplinary Center Herzlya).

Tilaisuuden avasi ja juonsi Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman. Ystävyysryhmän lisäksi tilaisuutta oli järjestämässä Israelin suurlähetystö.

Ylös