”Hallituksen turpo-selonteko hädin tuskin mainitsee Brexitiä”

21.6.2016 klo 15:17 Politiikka Samuli Rissanen

Iso-Britannian kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkamisesta on kahden päivän kuluttua, mutta hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko hädin tuskin mainitsee asiaa.

– On pakko yhtyä aiempien puheenvuorojen ihmettelyyn tämän selonteon antamisen ajankohdasta, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Essayah muistutti, että on äärimmäisen tärkeää turvata kotimainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus, eli lisätä omavaraisuutta ruuan ja energian tuotannossa.

Hänen mukaansa mahdollisella Brexitillä on laajat ulko- ja turvallisuuspoliittiset vaikutuksensa.

– Samalla EU:ssa ollaan keskusteluihin nostamassa yhteisen turvallisuuspolitiikan tiivistäminen, Essayah muistuttaa.

Hänen mukaansa kristillisdemokraatit ovat pääasiassa yhtä mieltä selonteossa esitetyistä arvioista. Perusdoktriini aktiivisesta ulkopolitiikasta, uskottavasta omasta puolustuksesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä on säilynyt ennallaan.

Turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut ja myös tilanne Itämeren alueella on kiristynyt.

Keskusteluyhteyksien ylläpitäminen Venäjän kanssa vakauttaa tilannetta, eikä ole ristiriidassa EU:n yhteisten Venäjä-linjausten kanssa.

Kristillisdemokraatit yhtyvät seloteossa esitettyyn näkemykseen, jonka mukaan yhteistyön syventäminen Ruotsin kanssa on ensiarvoisen tärkeää Itämeren alueen turvallisuuden lisäämiseksi.

Hän ehdottaakin, että pohjoismaista yhteistyötä lisättäisiin myös hybridiuhkiin vastaamisen osalta.

– Sillä saralla laajemmat hartiat ja monipuolisempi osaaminen voisivat olla erityiseksi hyödyksi.

Essayah muistutti, että hybridisodan keinoja voidaan käyttää sisäpolitiikan välineenä ja sellaisia valtioita vastaan, joiden kanssa ei olla varsinaisesti sodassa. Näin myös sodan ja rauhan välinen raja on hämärtymässä.

– Hybridiuhkiin varautuminen on välttämätöntä ja haastavaa, mutta meillä on myös hyvät valmiudet tähän. Suomessa viranomaisten välinen yhteistyö on esimerkillistä ja maailman huippuluokkaa.

– Voimme luottaa siihen, että sekä sisäisestä turvallisuudesta että ulkosuhteista ja puolustuspolitiikasta vastaavat tahot kommunikoivat sujuvasti keskenään ja hyödyntävät toistensa osaamista ja resursseja.

Samassa yhteydessä Essayah muistutti, että on äärimmäisen tärkeää turvata kotimainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus, eli lisätä omavaraisuutta ruuan ja energian tuotannossa.

– Hybridiuhkien torjunnassa tämä kuuluu aivan alkeisiin, ja toivon, ettemme harjoitetun heikon maatalouspolitiikan takia kompastu niissä, Essayah huomauttaa.

Parannettavaa löytyisi myös arktisessa yhteistyössä, jonka osalta selonteko on valitettavan suppea.

– Toivottavasti hallitus on kuitenkin varautunut huolella arktisen neuvoston ensi vuonna alkavaan puheenjohtajuuteen, Essayah toivoi.

Hänen mielestään asiaa auttaisi, mikäli valtionhallintoon saataisiin yksi päätoiminen arktisen politiikan vastaava. Tavoitteena pitäisi olla huippukokouksen järjestäminen ja liennytyksen lisääminen.

 

Ylös