Sari Essayah: EU:n liittovaltiopyrkimykset karkottivat britit unionista

24.6.2016 klo 10:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että EU on Iso-Britannian kansanäänestyksen jälkeen vedenjakajalla. Federalistinen linja on osoittautumassa vääräksi ja ruokkii monissa maissa pyrkimyksiä eroon unionista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei yllättynyt Iso-Britannian EU-erosta. Tilanne oli mielipidemittausten mukaan äärimmäisen tasainen ja toisaalta brittien gallupit ovat osoittautuneet aiemminkin epäluotettaviksi.

Essayah muistutti tällä viikolla eduskunnassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevassa keskustelussa, että hallitus ei ollut selonteossaan ottannut huomioon Brexit-vaihtoehtoa.

Nyt se kuitenkin toteutui, kun liki 52 prosenttia briteistä äänesti EU-jäsenyyttä vastaan.

– Jääkö Cameron historian kirjoihin pääministerinä, joka ensin johdatti Iso-Britannian ulos EU:sta ja sen jälkeen hajotti koko unionin

Essayh arvioi, että brittien EU-eron taustalla on unionin pitkään harjoittama federalistinen eli liittovaltiokehitystä ruokkiva politiikka.

– Aina on esitetty ratkaisuksi enemmän unionia, enemmän yhteisvastuuta ja enemmän yhteistä taakanjakoa, niin talous- ja rahapolitiikassa kuin pakolaiskriisikin ratkaisuissa.

Viimeisimpänä EU on Ranskan aloitteesta ohittamassa kvartetin Lähi-idän rauhanprosessin tukemisessa. Se on herättänyt ihmetystä Israelissa. Essayah’n mukaan sisältä sekaisin oleva unioni ei voi olla vakuuttava ulkopoliittinen voimatekijä.

Iso-Britannia on Euroopan toiseksi suurin talous ja sotilaallinen mahti, joten sen vaikutuksen Euroopan talouteen ja turvallisuuteen ovat merkittäviä. Laskuista ei ole pois sekään, että Iso-Britannian päätös aiheuttaa dominoefektin.

Federalistinen linja karkoitti britit ja nyt Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen toivoo samanlaista äänestystä Ranskaan ja muihin EU-maihin.

Essayah’n mukaan EU onkin nyt vedenjakajalla. Sen pitäisi nyt luopua federalistista pyrkimyksistä ja kehitettävä unionia itsenäisten valtioiden yhteisönä. Tämänkaltaiselle EU:lle olisi tarvettakin.

Suurin kysymys on Essayah’n mielestä se, mitä Iso-Britannissa nyt tapahtuu. Pääministeri David Cameron on ilmoittanut luopuvansa tehtävästään

– Jääkö Cameron historian kirjoihin pääministerinä, joka ensin johdatti Iso-Britannian ulos EU:sta ja sen jälkeen hajotti koko unionin, Essayah pohtii.

 

Ylös