Perheenyhdistämisen muutokset astuivat voimaan

1.7.2016 klo 10:32 Politiikka KD Lehti

Perheenyhdistämisen ehtoja tiukennetaan EU-direktiivin mukaisesti. Muutokset astuivat voimaan tänään 1.7.

Jatkossa kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenyhdistämisen edellytyksenä on riittävä toimeentulo. Kansainvälistä suojelua hakeneelle voidaan antaa esimerkiksi turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella.

Turvapaikan saaneilla on 3 kuukautta aikaa hakea perheenyhdistämistä ilman toimeentuloedellytystä

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan ehtona on yleensä turvattu toimeentulo. Kansainvälistä suojelua saaneen henkilön perheenjäsenet ovat muodostaneet tähän poikkeuksen, josta nyt luovutaan.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että toimeentuloedellytys koskee vastaisuudessa myös kansainvälistä ja tilapäistä suojelua saavien niin sanottuja vanhoja perheitä. Tällä tarkoitetaan perhettä, joka on muodostettu jo ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa. Turvattua toimeentuloa edellytetään jo nykyisen lain puitteissa perheiltä, jotka on muodostettu vasta perheenkokoajan Suomeen tulon jälkeen.

Toimeentuloedellytyksistä on mahdollista poiketa, jos poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu sitä vaatii.

Turvapaikan saaneiden henkilöiden perheenjäsenet voivat hakea perheenyhdistämistä ilman toimeentuloedellytystä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perheenkokoaja on saanut tiedon turvapaikkapäätöksestään. Sama koskee kiintiöpakolaisia.

Kolme kuukauden aikaraja tulee suoraan EU-direktiivistä ja velvoittaa kaikkia jäsenvaltioita. Sen sijaan toissijaista suojelua saaneiden perheitä toimeentuloedellytys koskee aina. Toissijaista suojelua voidaan myöntää, jos turvapaikan saamisen edellytykset eivät täyty mutta hakijaa uhkaa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan esimerkiksi kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Laissa ei säädetä euromääräisistä toimeentulorajoista eikä toimeentulotasoon esitetä muutoksia. Maahanmuuttovirasto määrittelee suuntaa-antavat euromääräiset rajat yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Ylös