”Toivoa on, että sotessa edetään”

1.7.2016 klo 09:17 Politiikka Samuli Rissanen

– Väestövastuullinen sosiaali- ja terveyskeskus ja siinä pienempänä yksikkönä lääkäri-hoitaja-tiimi tarvittavine muine toimijoineen on hyvä toimintamalli oman kokemukseni mukaan, Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus sanoo.

Tanus kertoo, että työskennellessään 1990-luvun alussa juuri sopivan kokoisessa terveyskeskuksessa samantapainen malli oli käytössä.

Palveluseteli tuo Tanuksen mukaan joustavuutta, valinnanvapautta ja osaltaan mahdollistaa myös pienten toimijoiden mukana olon.

Saman katon alta löytyivät jo tuolloin varhaisen auttamisen ja ennaltaehkäisyn kannalta tärkeät neuvolat, terveydenhoitajat, sosiaali- ja mielenterveyden ja kotisairaanhoidon toimijat. Erilaisia ryhmiä toimi potilaan oman aktiivisuuden kohottamiseksi.

– Asiakaslähtöisesti tiiviissä yhteistyössä toimiminen mahdollistaa kaikkien kannalta hyvän tuloksen.

Palveluseteli tuo Tanuksen mukaan joustavuutta, valinnanvapautta ja osaltaan mahdollistaa myös pienten toimijoiden mukana olon.

– Erityisesti iloitsin henkilökohtaisen budjetoinnin pääsemisestä hallituksen kaavailuihin. Mielestäni se on ehdottoman hyvä malli esimerkiksi vammais-, vanhus- ja kuntoutustyössä. Esimerkiksi Britanniassa siitä on niin ikään hyviä käytännön kokemuksia.

Tanuksen mielestä on järkevää, että hallitus esitteli nyt alkuun keskeisimmät soten perusmallit ja jätti esimerkiksi valinnan vapauden vielä jatkovalmisteluun.  Valinnan vapauden piiriin kaikki ei sovellu ja sen toteutusta on syytä pohtia tarkoin.

– Hallituksen ilmoitus toi toivoa, että sotessa edetään ja toistaiseksi mielestäni varsin järkevästi. Jatkosuunnitelmat ja toteutukset osoittavat, kuinka sotessa lopulta onnistutaan.

– Toivottavasti suunterveyden keskeinen merkitys väestön, myös ikäihmisten hyvinvoinnissa huomioidaan riittävästi ja integroidaan hyvin.  Monille välttämättöminä, hyvinvointia lisäävinä ja tärkeinä ennaltaehkäisyssä silmälääkäri- ja gynekologipalvelujen saatavuus on myös turvattava, Tanus lisää.

Ylös