Sari Tanus: Taitettu eläkeindeksi on poistettava

19.8.2016 klo 08:45 Politiikka Samuli Rissanen

Senioriliike keräsi puolessa vuodessa 84820 nimeä taitetun indeksin poistamista vaativaan kansalaisaloitteeseen, joka tulee syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Kansanedustaja Sari Tanus kannattaa indeksin poistamista.

Indeksisoppa laitettiin kiehumaan Paavo Lipposen hallituksen aikana vuonna 1995, jolloin taitettu indeksi luotiin. Eläkkeet eivät enää seuranneet ansiotulojen kehitystä, vaan jäivät vuosi vuodelta jälkeen.

Suomen senioriliike ry:n alullepanema kansalaisaloite taitetun indeksin poistamiseksi tulee eduskunnan käsittelyyn tänä syksynä. Aloite on kerännyt liki 85 000 allekirjoitusta.

– Rahat, joiden pitäisi olla eläkeläisten käytössä, lepäävät nyt sijoituksina ulkomaisissa pörsseissä

– Eduskunta valitsee eläkeläisten eläkkeiden kasvun ja eläkeyhtiöiden rahastojen kasvun välillä. Talonpoikaisjärjen toivon tässä asiassa voittavan. Itselleni on selvää, että toimin nykyisten ja tulevien eläkeläisten puolesta. Taitettu eläkeindeksi on poistettava, Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus kirjoittaa sanomalehti Tamperelaisen elokuun kolumnissaan.

Tanus muistuttaa, että kuluneen 20 vuoden ja tämän päivän faktojen perusteella ymmärtää helposti, että eläkeläisten rahat ovat päätyneet jonnekin muualle kuin mihin ne oli tarkoitettu.

– Rahat, joiden pitäisi olla eläkeläisten käytössä, lepäävät nyt sijoituksina ulkomaisissa pörsseissä. Samaan aikaan eläkeläisten köyhtyminen ja eläketasojen lasku taitetun indeksin myötä jatkuu.

Esimerkiksi vuonna 1995 Suomen valtion velka oli noin 60 miljardia euroa ja eläkerahastojen arvo puolestaan 40 miljardia euroa.  Parikymmentä vuotta myöhemmin valtiolla oli velkaa oli noin 100 miljardia euroa, mutta eläkevaroja oli jo 182 miljardia euroa.

– Pelkästään neljän viime vuoden aikana eläkerahastot ovat kasvaneet 46 miljardia euroa eli lamavuosina 2012-15 eläkevarat kasvoivat 22000 euroa minuutissa, Tanus huomauttaa.

Suomen senioriliikkeen Helsingin Aleksanterinkadulle keväällä asettama Eläkerahastokello kertoo reaaliajassa, kuinka eläkerahastot kasvavat.

Tanus muistaa tapauksen, jossa erään pankin markkinastrategi kertoi vuonna 2013 Talouselämä-lehdessä, että vuoteen 2030 mennessä eläkerahastot ovat tyhjät, ellei tehdä radikaaleja muutoksia eläkeikään ja pidennetä reilusti työaikoja.

– Hän perusti ”tietonsa” sosiaali- ja terveysministeriön lukuihin. Tuon kirjoituksen jälkeen rahastot ovat kasvaneet lähes 40 miljardia euroa, Tanus kirjoittaa.

 

 

Ylös