Pohjoismaiset diakoniatyöntekijät: Ihmisarvoa on puolustettava yhteiskunnassa

23.8.2016 klo 13:57 Politiikka KD Lehti

Diakoniatyöntekijät kaikissa Pohjoismaissa ovat huolissaan hyvinvointivaltion purkamisesta. Yleinen suuntaus Pohjoismaissa on, että köyhyys ja tulo- ja terveyserot kasvavat sekä polarisaatio lisääntyy.

Diakoniatyöntekijöiden mukaan hyvinvointivaltio on Pohjoismaissa uhattuna, ja muukalaisviha ja rasismi ovat nousussa.

Diakonian näkökulmasta köyhyys on lisääntynyt eikä köyhyyden vähentäminen ole poliittisessa agendassa päällimmäisenä

Diakoniatyöntekijät vetoavat Pohjoismaiden päättäjiin, että kaikissa päätöksissä otettaisiin huomioon heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden tilanne. Köyhyyden vähentäminen edellyttää Pohjoismaiden hallituksilta aktiivisia toimenpiteitä nyt.

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu ajatukseen, että kaikki ovat tasavertaisia ja kaikilla on oikeus perusturvaan. Tällaisessa yhteiskunnassa ei tarvitse kerjätä tai olla asunnottomana.

Diakoniatyöntekijät näkevät päivittäin, ettei kaikilla ole mahdollisuutta saada esimerkiksi niitä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tai lääkkeitä, joita he tarvitsevat. Digitalisointi lisää etäisyyttä palveluihin esimerkiksi niiden osalta, joille tietokoneen käyttö ei ole helppoa.

Taloudellinen kasvu on tärkeää, mutta sen tulee palvella ihmisten hyvinvointia. Diakonian näkökulmasta köyhyys on lisääntynyt eikä köyhyyden vähentäminen ole poliittisessa agendassa päällimmäisenä.

Lähes sata diakoniatyöntekijää kaikkialta Pohjoismaista kokoontui Helsingissä 17.-19. elokuuta 2016. Konferenssin teemana oli Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta vaakalaudalla.

Ylös