Hallituksen budjettiriihessä punnitaan työttömyysturvan ja kikyn kattavuus

31.8.2016 klo 10:10 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitukselta odotetaan päätöstä sadan miljoonan euron lisäveronkevennyksistä, koska kilpailukykysopimuksen takana on jo yli 90 prosenttia palkansaajista. Budjettiriihestä odotetaan lisäksi viestiä siitä, aikooko hallitus leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastuksilla.

Hallituksen budjettineuvottelut alkavat tänään iltapäivällä pääministerin Kesärannassa. Kaksipäiväisessä budjettiriihessä suurin huomio kohdistuu siihen, millä keinoin hallitus aikoo parantaa työllisyyttä.

Junnaava talous- ja työllisyyskehitys vaikeuttaa sekin budjettineuvotteluja. On mahdollista, että lisäleikkauksiakin on luvassa, mikäli työllisyys ei kohene kevääseen mennessä

Budjettiriihen asialistalla on myös kilpailukykysopimus. Kiky-sopimuksen kattavuus on nyt puntarissa ja sen pohjalta hallitus tekee lopulliset päätöksensä ensi vuotta koskevista verohelpotuksista. Alkuviikolla kikyyn on liittynyt uusia aloja ja sen kattavuus on teknisesti ylittänyt lisäveronkevennyksiltä vaaditun 90 prosentin rajan.

Kaikki kolme hallituspuoluetta tuovat budjettiriiheen omat korostuksensa. Kiistaa on muun muassa päivähoitomaksujen korotuksista, joista Kokoomus on ollut ensimmäisenä luopumassa.

Perussuomalaiset haluaa pitää korotukset voimassa ja uhkaa tuoda hoitajamitoituksen ja pääomaverotuksen takaisin neuvottelupöytään, mikäli päivähoitomaksuja koskeva päätös avataan.

Keskustalle tärkeä maatalouden kriisipaketti on jo tulossa lisäbudjettiin.

Junnaava talous- ja työllisyyskehitys vaikeuttaa sekin budjettineuvotteluja. On mahdollista, että lisäleikkauksiakin on luvassa, mikäli työllisyys ei kohene kevääseen mennessä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Tällä hetkellä työllisyysaste on 68 prosenttia ja pohjoismaisittain alhaisella tasolla.

 

Ylös