Väitöstutkimus: Köyhimpien lapset pysyvät köyhinä ja rikkaimpien rikkaina

31.8.2016 klo 10:24 Kotimaa Samuli Rissanen

Vanhempien sosioekonominen asema periytyy erityisesti yhteiskunnan ääripäissä, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta. Köyhimpien lapset pysyvät köyhinä ja rikkaimpien rikkaina.

Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että perhetausta vaikuttaa erityisesti köyhimpien ja rikkaimpien perheiden lasten tulevaisuuteen.

Pienituloisuuden periytyminen on tyypillistä etenkin naisilla ja suurituloisuuden miehillä

Vanhempien sosioekonominen asema periytyy vahvasti erityisesti yhteiskunnan ääripäissä eli kaikista pieni- ja suurituloisimmilla. Tutkimuksen mukaan perheen materiaaliset, sosiaaliset ja kulttuuriset toimintamahdollisuudet ja -olosuhteet ennustavat lasten aikuisena saavuttamaa sosioekonomista asemaa.

Tutkimuksen mukaan perhetausta vaikuttaa lasten tulotasoon useammassa vaiheessa elinkaarta: Hyvätuloisten vanhempien lasten epäsuotuisat elämäntapahtumat eivät ole yhteydessä yhtä suureen tulomenetysriskiin kuin pienituloisten lapsilla.

Perhetaustalla on vaikutusta siihen, minkälaisia mahdollisuuksia lapsilla on saatavilla. Hyvä- ja pienituloisten resurssit eroavat toisistaan, ja resurssien puute johtaa siihen, että sosiaalisen liikkuvuuden mahdollisuudet vaikeutuvat.

Hyväosaisilla etuoikeudet puolestaan pysyvät.

Muun muassa työmarkkinoiden sukupuolittuneisuuden takia pienituloisuuden periytyminen on tyypillistä etenkin naisilla ja suurituloisuuden miehillä.

1990-luvulta lähtien aseman periytyminen on miehillä pysynyt samana ja naisilla hieman kasvanut.

Pienituloisiksi laskettiin työikäisen väestön pienituloisin viidennes ja suurituloisiksi vastaavasti suurituloisin viidennes.

Ylös