Essayah ja eduskuntaryhmä tutustuivat Lex Malmiin ja Malmin lentoasemaan – ”Lentotoiminta on säilytettävä”

28.9.2016 klo 09:05 Politiikka Kristiina Kunnas

– Malmin lentotoiminnan loppuminen olisi korvaamaton vahinko, lausuu Lex Malmi -kansalaisaloitteen vireillepanija Mikko Saarisalo Kristillisdemokraattiselle eduskuntaryhmälle tiistaina. Tutustumisvierailuun osallistuivat kansanedustajat Sari Essayah ja Antero Laukkanen sekä ryhmän työntekijöitä.

Lex Malmi -kansalaisaloitteen tekijäkolmikkoon kuuluva Mikko Saarisalo ja Malmin lentoaseman ystävät ry:n aktiivi, lentäjä Raine Haikarainen antoivat tuhdin tietopaketin Kristillisdemokraattiselle eduskuntaryhmälle tiistaina.

Helsinki-Malmin terminaalirakennuksen kabinetista näkyy lakkautusuhan alla olevan kentän kiitoradoille. Ikkunan alla odottavat Cessnat, jotka vievät ryhmän tutustumaan Helsingin ja pääkaupunkiseudun maisemiin lintuperspektiivistä.

– Täällä on erittäin tehokas koulutusinfra, sillä täällä sekä koulutetaan että jatkokoulutetaan lentäjiä. Malmi olisi nähtävä mahdollisuutena, toteaa Raine Haikarainen.

– Suomi on ollut ilmailun pieni suuri maa jo vuosikymmenten ajan.

Lex Malmi tavoittelee lakia Helsinki-Malmin lentopaikasta. Nyt Suomen toiseksi vilkkainta lentokenttää ollaan lopettamassa asuntorakentamisen vuoksi.

Kansalaisaloite haastaa mukaan taistelemaan Helsingin ainoan oman ja koko Suomea hyödyttävän lentokentän lentotoiminnan jatkumisen puolesta.

– Lentoaseman alueella on sellainen suomaapohja, että asuntorakentamista edeltävään perustamisrakentamiseen menisi monta sataa miljoonaa euroa, Haikarainen kertoo viime vuonna tehdystä maapohjatutkimuksesta.

Toistaiseksi ei ole saatu keskustelua aikaan niin sanotusta hybridi-mallista, jossa lentotoiminta voisi jatkua, mutta kentän lähialueille rakennettaisiin 10 – 15 000 asuntoa.

Helsingin kaupunginvaltuustossa Kristillisdemokraattien ryhmä kannattaa Malmin säilyttämistä lentotoiminnalle.

Malmin lentopaikka on suomalaisen ilmailutoimialan kulmakivi. Sen lakkauttaminen ja hävittäminen olisi korvaamaton vahinko.

– Mieluusti lähdin Malmin lentoaseman kummiksi. Malmin lentokenttä on saatava säilymään lentotoiminnalle, sanoo KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Lex Malmi -kansalaisaloitteen perustajakolmikkoon kuuluva Mikko Saarisalo esittelee kattavan selvityksen Malmin lentokentästä.

– Olen vakuuttunut siitä, että Malmin lentopaikka on suomalaisen ilmailutoimialan kulmakivi. Sen lakkauttaminen ja hävittäminen olisi korvaamaton vahinko, joka tulisi nykytilanteessa maksamaan suorina kustannuksina moninkertaisesti sekä Suomelle että Helsingille, Saarisalo toteaa.

Hän tekee työtä miehittämättömän ilmailun parissa. Kansa tuntee kuvauskopterit, mutta tulevaisuudessa miehittämättömät alukset saattavat tehdä sähköverkkotarkistuksia ja etsintää sekä auttaa pelastustointa.

Malmin lentoasema kuuluu myös maailman kulttuuriperinnön arvokohteisiin. 1930-luvulla aloittaneena se on maailman vanhimpia yhtäjaksoisesti toimineita lentokenttiä.

Malmin lentokentän kummi Sari Essayah allekirjoittaa Lex Malmi -kansalaisaloitteen Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta. (Kuva Kristiina Kunnas)

Malmin lentokentän kummi Sari Essayah allekirjoittaa Lex Malmi -kansalaisaloitteen Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Entä jos haluat vierailla Malmin lentoasemalla

Helsinki-Malmin lentoasemalle on kaikilla vapaa pääsy, ja kentän vilkasta lentotoimintaa voi seuratata aivan vierestä. Lentoasemarakennus on avoinna klo 9-21. Lentoasema on maaliskuussa 2016 valittu Euroopan 7 uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon.
Yleisölennätykset alkaen 99 e/hlö.
Bussi 75 vie Helsingin Rautatientorilta lähelle Malmin lentokenttää, kävelymatkaa bussipysäkiltä noin 500 metriä.
www.malmiairport.fi
Ylös