Desibelidemokratia vaikuttaa päätöksentekoon: ”Kovinta ääntä pitävä saa asiansa esille”

3.12.2016 klo 11:39 Politiikka Samuli Rissanen

Ulkopuolisten toimijoiden, valhesivustojen ja pseudomedian systemaattinen painostus ja voimakas viestintä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. – Voi syntyä käsitys, että koko kansa ajattelee näin, vaikka kyse olisikin pienen ryhmän trollauksesta, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää lehdistön vapautta ja riippumattomuutta keskeisenä demokraattisena arvona. Hän arvioi YLE:n Ykkösaamu-lähetyksessä, että pääministeri Juha Sipilän ja YLE:n välisen jupakan jälkeen on tärkeää palauttaa kansalaisten luottamus siihen, että media on riippumaton.

– YLE:n toiminnan on oltava sellaista, ettei edes synny epäilystä, että poliitikot voisivat vaikuttaa sisältöön, Essayah sanoo.

Hän pitää erittäin tärkeänä sitä, että YLE:n rahoitus pidetään budjetin ulkopuolella, jotta ”kiristysruuvilla” painostaminen ei myöskään olisi mahdollista.

Hän muistuttaa, että tällä hetkellä useissa Euroopan maissa on nähtävissä poliittista kehitystä suuntaan, jossa median riippumattomuus on vaakalaudalla.

Essayah’n mielestä on tärkeää, että YLE:llä on hallintoneuvosto, joka voisi olla myös parlamentaarinen eli siellä olisi edustus kaikista eduskuntapuolueista.

Tällä hetkellä Kristillisdemokraatit on ainoa eduskuntapuolue, jolla ei ole omaa edustajaa hallintoneuvostossa.

– Hyvin harvoin monimutkaisiin ongelmiin on suoraviivaisia ja yksinkertaisia ratkaisuja. Poliitikoilla on tässä suuri vastuu; kampanjapuheissa pitäisi muistaa, että äänestäjällekin pitäisi antaa jonkinlainen kuluttajansuoja

Essayah kertoo olevansa huolissaan myös ulkopuolisten toimijoiden vaikutusyrityksistä eri maiden vaalituloksiin.

Erilaiset valhemediat ja trolliarmeijat syytävät määrätietoisesti tietynlaista viestiä, joka saattaa vaikuttaa kansan lisäksi myös poliittisiin päättäjiin.

Voimakkaalla ja systemaattisella viestinnällä luodaan mielikuvaa suuremman joukon ajattelutavasta.

– Päättäjillekin voi syntyä käsitys, että koko kansa ajattelee näin, vaikka kyse on pienen joukon trollauksesta, Essayah sanoo.

– Nykyään puhutaankin ”desibelidemokratiasta” eli se joka huutaa kovimmin, saa asiansa esille.

Ajan henki näkyy Essayah’n mukaan esimerkiksi vahvojen johtajien kaipuuna. Ilmiö on näkynyt viime aikaisissa vaalituloksissa. Yksinkertaiset reseptit kuitenkin harvoin tepsivät.

– Hyvin harvoin monimutkaisiin ongelmiin on suoraviivaisia ja yksinkertaisia ratkaisuja. Poliitikoilla on tässä suuri vastuu; kampanjapuheissa pitäisi muistaa, että äänestäjällekin pitäisi antaa jonkinlainen kuluttajansuoja, Essayah arvioi.

Sari Essayah valittiin Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi elokuussa 2015. Kohuja uuden puheenjohtajan sanomisista ei ole syntynyt.

Sari Essayah valittiin Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi elokuussa 2015. Kohuja uuden puheenjohtajan sanomisista ei ole syntynyt.

Kohupuheet ovat olleet minimissä vuoden ja kolme kuukautta Kristillisdemokraattien puheenjohtajana vaikuttaneen Essayah’n kaudella.

Hänen mukaansa puolueen linja arvokysymyksissä ei ole muuttunut. Essayah arvioi, että ero edeltäjään, Päivi Räsäseen, näkyy retoriikan tasolla.

– Linja on sama, mutta argumentaatiossa on eroja, hän sanoo.

Essayah kertoo, että on esimerkiksi tietoisesti välttänyt käsittelemästä kirkkopolitiikkaa tai opillisia kysymyksiä.

– Ne eivät toimi politiikassa, hän sanoo.

”Nyt tarvitaan inhimillisempää otetta päätöksiin”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja vaati YLE:n Ykkösaamu-lähetyksessä inhimillisempää otetta päätöksiin. Essayah’n mukaan hallituksen toiminta tähän saakka kertoo pikemminkin  inhimillisyysvajeesta.

Lapsiperheet, eläkeläiset ja paljon sairastavat ovat olleet hallituksen leikkausten ykköskohteita.

– Politiikka on tähän asti ollut sitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta on leikattu, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraatit tasoittaisivat tilannetta esimerkiksi siten, että nostaisivat yli 70 000 euron pääomatuloja nauttivien pääomaveroprosentin uuteen, korotettuun 36 prosentin luokkaan.

Samalla solidaarisuusveroa joutuisi maksamaan niin ikään jo 70 000 euron tuloilla.

Sote-uudistuksen valinnanvapauslinjauksia odotetaan hallitukselta joulun alla.

Essayah epäilee, että valinnanvapaus voi uhata alkuperäistä ajatusta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiosta.

– Saattaa käydä niin, että yritykset valikoivat helppohoitoiset potilaat ja lähettävät kalliimmat, enemmän hoitoa vaativat potilaat helpommin julkisen erikoissairaanhoidon piiriin.

–   Integraatio, mitä koko uudistuksella on haettu, saattaa vaarantua ja valinnanvapaus kääntyy yritysten valinnanvapaudeksi valikoida asiakkaitaan, hän sanoo.

KOK:n jäseneksi valittu Sari Essayah taistelisi dopingia vastaan tukemalla Wadan toimintaa

Kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi elokuussa valittu Sari Essayah arvioi, että dopingia vastaan voi taistella parhaiten lisäämällä kansainvälistä antidopingtyötä tekevän Wadan resursseja.

Essayah’n mukaan kansallisen antidopingtyön ongelmia on nähty esimerkiksi Venäjällä, jossa antidopingviranomaiset olivat itse sotkeutuneet massiiviseen dopingvyyhtiin.

Samoin norjalaisen maastohiihtäjän Therese Johaugin maansa antidopingviranomaisilta saama 14 kuukauden tuomio arveluttaa.

– Kyllä se (tuomion pituus) kertoo siitä, että tavoitteena on saada hänet mukaan seuraaviin olympiakisoihin.

 

Ylös