Suomen 99-vuotisen itsenäisyyden juhlinta alkoi

6.12.2016 klo 09:06 Politiikka Samuli Rissanen

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänään eri puolilla maata. Juhlallisuudet alkoivat valtakunnallisella lipunnostolla aamuyhdeksältä Helsingin Tähtitorninmäellä.

Tänään juhlitaan Suomen 99-vuotista itsenäisyyttä. Päivän aikana on useita eri juhlatilaisuuksia ympäri maata.

Helsingissä itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkavat valtakunnallisella lipunnostolla Tähtitorninmäellä, jossa puhuu eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus pidetään puoliltapäivin Helsingin Tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström.

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä poikkeuksellinen määrä mielenosoituksia

Itsenäisyyspäivän juhlinta huipentuu presidentti Sauli Niinistön isännömään perinteiseen juhlavastaanottoon presidentinlinnassa. Linnan juhlissa teemana on tänä vuonna Suomen vahvuudet.

Kutsuttuina on muun muassa koulutuksen ja sivistyksen toimijoita, rauhanturvaajia ja menestyneitä urheilijoita. Kutsuvieraita on kaikkiaan 1 800 ja joukossa on myös jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia sekä talvi- ja jatkosodan ruotsalaisia vapaaehtoisia.

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä poikkeuksellisen monta mielenosoitusta. Poliisin mukaan mielenilmauksia on ilmoitusten mukaan luvassa kymmenkunta.

Myös uusnatsit osoittavat mieltään. Sekä vastamielenosoittajat että uusnatsit liikkuvat eri suunnista Kaisaniemeen iltapäivällä.

Ylös