Eduskunnan Suuri valiokunta: Suomelle esitetty päästövähennystavoite on kunnianhimoinen

7.12.2016 klo 14:19 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Suuren valiokunnan mielestä komission Suomelle ehdottama 39 prosentin päästövähennysvelvoite on hyvin kunnianhimoinen.

Suuri valiokunta katsoo, että komission käyttämät oletukset ja laskelmat ovat eräiltä osin epäonnistuneita ja Suomen kannalta kohtuuttomia.

Jäsenvaltioille asetettujen tavoitteiden pohjana on väkilukuun suhteutettu bruttokansantuote, josta johdettuun lukuun on tehty kustannustehokkuuskorjaus.

Taakanjakoasetuksen piiriin kuuluvat muun muassa liikenteen, maatalouden, rakennusten lämmityksen ja jätesektorin päästöt, jotka muodostavat yhteensä noin 60 prosenttia EU:n kokonaispäästöistä.

Suuri valiokunta katsoo, että komission käyttämät oletukset ja laskelmat ovat eräiltä osin epäonnistuneita ja Suomen kannalta kohtuuttomia

Valiokunta katsoo, että ehdotetussa muodossaan taakanjaon velvoitteet ja kustannukset eivät jakaudu riittävän tasapainoisesti ja oikeudenmukaisesti jäsenvaltioiden välillä.

– Asian jatkoneuvotteluissa onkin tärkeää pyrkiä avaamaan ja tarkentamaan päästövähennystavoitteiden laskennan perusteita ja korjaamaan niissä esiintyviä virheitä, valiokunta toteaa lausunnossaan.

Osana taakanjakoasetusta komissio esittää mahdollisuutta siirtää päästöoikeuksia kertaluonteisesti päästökauppasektorilta taakanjakosektorille ja mahdollisuutta saada lisäjoustoja LULUCF-sektorin ylijäämästä.

Suuri valiokunta pitää valtioneuvoston tavoin myönteisenä joustokeinoja, joilla päästövähennysvelvoitteiden kustannustehokkuutta voidaan parantaa.

Suuri valiokunta korostaa lausunnossaan, että kaikki ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvät toimet tulee suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisesti, johdonmukaisesti ja ennustettavasti siten, että ne samalla edistävät muita keskeisiä politiikkatavoitteita, kuten kilpailukykyä, vähäpäästöisyyttä ja uusiutuvaa energiaa.

Ylös