Eduskuntaan perustettiin uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä-Sari Essayah puheenjohtajaksi

7.12.2016 klo 15:01 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskuntaan on perustettu uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä, jonka puheenjohtajaksi valittiin Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Ryhmän tarkoituksena on edistää mielipiteen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden toteutumista. Ryhmän toiminnan painopiste on työskennellä uskonsa vuoksi vainottujen puolesta kansainvälisesti, mutta myös omantunnon- ja uskonnonvapauden vaalimiseksi kotimaassa.

Uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä seuraa kansainvälistä tilannetta ja pyrkii esimerkiksi vetoomuskirjeiden avulla auttamaan uskonnollisen ja omantunnonvapauteen liittyvän vainon kohteeksi joutuneita.

Yli 250 miljoonaa kristittyä kärsii eriasteista vainoa yli 60 eri maassa

Lisäksi ryhmä järjestää seminaareja, tekee kannanottoja ja vetoomuksia sekä luo yhteistyösuhteita ja verkostoa uskonnon- ja omantunnonvapautta edistävien kansalaisjärjestöjen ja verkostojen kanssa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Ryhmän perustavassa kokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Varapuheenjohtajaksi valittiin Sdp:n kansanedustaja Harry Wallin.

Ryhmän toimintaan on tässä vaiheessa ilmoittautunut toistakymmentä kansanedustajaa.

Ympäri maailmaa jännitteet uskontojen ja elämänkatsomusten välillä ovat kasvaneet. Monet tutkimukset ja raportit osoittavat, että mielipiteen-, omantunnon- ja uskonnonvapaus on maailmassa nykyisin monin tavoin uhattu tai laiminlyöty.

Muun muassa yli 250 miljoonaa kristittyä kärsii eriasteista vainoa yli 60 eri maassa.

Uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä vetoaa Thaimaahan pakistanilaisten kristittyjen turvapaikanhakijoiden puolesta

Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä on lähettänyt vetoomuksen Thaimaan YK-edustustoon, sillä Thaimaa ei ole allekirjoittanut vuoden 1951 Geneven pakolaissopimusta eikä sen vuonna 1967 hyväksyttyä lisäosaa, eikä maassa ole virallista turvapaikanhakijoita koskevaa toimintamallia.

Kirjeessä Thaimaan YK-suurlähettiläälle pyydetään myötätuntoa uskontonsa vuoksi vainottuja pakistanilaisia kohtaan ja vedotaan Geneven pakolaissopimuksen allekirjoittamiseksi, koska sen myötä vainottujen asema Thaimaassa muuttuisi laittomista maahanmuuttajista turvapaikanhakijoiksi, joita ei voisi samalla tavoin pidättää ja syyttää laittomasta maassaolosta.

Thaimaassa on tällä hetkellä arviolta 11 500 pakistanilaista kristittyä turvapaikanhakijaa, joista suuri osa on paennut kotimaastaan jumalanpilkkasyytösten tai muun vainon vuoksi.

Ylös