Koulukotien kasvattien kokemukset palkittiin Vuoden tiedekirja -palkinnolla

12.1.2017 klo 12:58 Kotimaa KD Lehti

Raastavat tarinat toivat palkinnon, kun koulukotien kasvattien vaietuista kokemuksista koottu kirja sai Vuoden tiedekirja -palkinnon.

Vuoden tiedekirja -palkinto on myönnetty Marjo Laitalalle ja Vesa Puuroselle teoksesta Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset. Teoksen oli julkaissut  Vastapaino. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Vuoden tiedekirja -raati päätti tavoitella palkittavaksi teosta, joka herättäisi yhteiskunnallista keskustelua ja saisi lukijan ajattelemaan uudella tavalla. Viime syksyn aikana raati kävi läpi noin 60 eri tieteenaloja edustavaa kirjaa niin humanistisista aineista, yhteiskuntatieteistä kuin luonnontieteistäkin. Arvioissaan raati on kiinnittänyt huomiota erityisesti tiedekirjalle tyypillisiin piirteisiin, kuten vertaisarviointiin, lähdeviitteistöön, toimivaan rajaukseen sekä käsiteltävien kysymysten, käytettyjen menetelmien ja taustalla olevien ajatusten esiin tuomiseen.

Sujuvasti ja mukaansatempaavasti kirjoitettu tutkimus on osaltaan vaikuttanut siihen, että valtio marraskuussa 2016 pyysi anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoin kohdelluilta henkilöiltä.

2017_Yhteiskunnan_tahra-e1479308232890

Yhteiskunnan tahra? selvittää koulukoteihin sijoitettujen lasten ja nuorten kokemuksia Suomessa vuosina 1940–1985. Tutkimus on uraauurtava, sillä se perustuu 35 koulukotien asukkaan haastatteluun. Aiemmin aihetta on tutkittu asiakirjojen pohjalta. Kirja kuvaa koulukotien kasvattien omia, usein vaiettuja kokemuksia. ”Pahantapaisina” pidetyt lapset tulivat usein köyhistä tai rikkinäisistä kodeista. Koulukoti ei aina tarjonnut parempia oloja, sillä moni haastateltu koki laitoksessa kaltoinkohtelua, alistamista tai väkivaltaa.

Raati toivoo palkinnon kannustavan tutkijoita julkaisemaan korkeatasoisia tiedeteoksia, sillä vain näiden kautta voi kotimainen monografia säilyä arvostettuna ja vaikuttavana julkaisemisen muotona.

Marjo Laitalan ja Vesa Puurosen tutkimus käsittelee Suomessa koulukoteihin sijoitettujen lasten ja nuorten kokemuksia vuosina 1940–1985.

Tutkimus perustuu muistitietoon, joka valaisee koulukoteihin sijoitettujen lasten ja nuorten kokemuksia koulukotiajasta. Aikaisemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu koulukotien kurikäsityksiä ja tutkittu erityisesti kasvatuksen ideaa. Näiden tutkimusten lähdeaineistona olleet koulukotien dokumentit eivät monastikaan kerro väkivallasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mielivallasta, kiusaamisesta tai muusta kaltoin kohtelusta.

Raadin perustelujen mukaan Laitalan ja Puurosen muistitietoon perustuva tärkeä tutkimus tuo esiin ”toista tietoa” eli koulukotien kasvattien oman kokemuksen.

Yhteiskunnan tahra osoittaa, että huostaanotoissa ja koulukotisijoituksissa on tapahtunut vääryyksiä ja että koulukotien idea ja käytänteet ovat osa valtiollisen uusrasismin järjestelmää, jonka avulla on hallittu alhaisessa sosiaalisessa asemassa olevia ryhmiä ja niiden yksittäisiä jäseniä.

Palkintoraati muistuttaa, että Laitala ja Puuronen korostavat inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja tasa-arvon tutkimisen tärkeyttä yhteiskunnassa. Tutkimus painottaa, että yhteiskunnan pitää reagoida vääryyksiin myös jälkikäteen.

Sujuvasti ja mukaansatempaavasti kirjoitettu tutkimus on osaltaan vaikuttanut siihen, että valtio marraskuussa 2016 pyysi anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoin kohdelluilta henkilöiltä.

KM Marjo Laitala on sosiologian tutkija ja YT Vesa Puuronen sosiologian professori Oulun yliopistossa.
Palkinnon myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto, joka myös rahoittaa palkinnon. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 alkaen. Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna professori Erik Bonsdorff, dosentti Ulla-Maija Peltonen ja professori Jukka Rantala. Raadin sihteerinä toimi Tieteellisten seuran valtuuskunnan julkaisupäällikkö Johanna Lilja.

 

Ylös