Asuntokauppa vilkastui viime vuonna-uudet asunnot kävivät kaupaksi

13.1.2017 klo 09:28 Kotimaa Samuli Rissanen

Asuntokaupan tahti oli vuonna 2016 selvästi edellisvuotta vilkkaampi uusissa asunnoissa ja jonkin verran parempi käytettyjen asuntojen puolella, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Vuodesta 2016 muodostui kokonaisuutena parempi asuntokauppavuosi kuin vuodet 2014 ja 2015 ovat olleet. Asuntokaupan vilkastuminen kasvatti myös kiinteistövälitysalan liikevaihtoa ja henkilöstömäärää.

Tahtipuikkoa positiivisessa kehityksessä on heiluttanut uusien asuntojen kauppa. Uusien asuntojen kauppamäärä ylsi tammi-joulukuussa 2016 kokonaisuutena arviolta noin 25 prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna.

Suhteessa heikoiten kaupaksi kävivät käytetyt omakotitalot, joiden kauppa kasvoi vajaalla prosentilla

Myös vanhojen välitettyjen asuntojen kauppa hivuttautui vuoden aikana ylöspäin ja kasvoi kokonaisuutena tammi-joulukuussa 2016 noin 3,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vanhoista asunnoista eniten ostajia vuoden aikana keräsivät kerrostaloasunnot, joiden myyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta yli 5 prosenttia. Välitettyjen rivitaloasuntojen kauppaan kirjattiin noin 2,5 prosentin parannus edellisvuoteen nähden.

Suhteessa heikoiten kaupaksi kävivät käytetyt omakotitalot, joiden kauppa kasvoi vajaalla prosentilla.

KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila arvioi, että hieman aiempaa kirkkaammat talousnäkymät ja työllisyystilanteen kohentuminen vahvistavat suomalaisten luottamusta omaan ja maan talouteen.

– Kun asuntorahoituksen saatavuus on vielä hyvä ja mieluisia ostokohteita löytyy, henkii tilanne tällä hetkellä positiivisesti myös asuntokauppaan, Malila kertoo.

Ylös