Finanssialan eväät hallitukselle: Kurssi kohti kasvua ja hyvinvointia

13.2.2017 klo 09:32 Politiikka KD Lehti

Taloudessa on pitkän heikon kehityksen jälkeen vihdoin myönteisiä merkkejä ja myös työllisyys on piristymässä. – Myönteinen kehitys on turvattava, Finanssialan Keskusliiton (FK) puheenjohtaja Ari Kaperi Nordeasta muistuttaa.

– Poliitikkojen on tärkeä muistaa, että ilman tervettä, hyvin toimivaa ja uudistuvaa finanssialaa ei ole mahdollista ylläpitää talouskasvua ja hyvinvointia, Kaperi sanoo. Hänen mukaansa finanssiala pystyy parhaiten tukemaan kasvua ja kilpailukykyä, kun alan sääntely ja verot säilyvät jatkossa viisaan maltillisella tasolla.

Kaperin mukaan suomalaisen finanssialan perusta on vahva ja sillä on kykyä kantaa vastuuta. Finanssiala on sitoutunut hyvään arvopaperimarkkinatapaan, pankkitapaan ja vakuutustapaan.

– Vastuullisuus on myös sitä, että tuemme toimenpiteitä, joiden tavoitteena on rajoittaa maapallon lämpötilan nousu enintään kahteen asteeseen, Kaperi korostaa.

Finanssikriisin seurauksena finanssiala on joutunut valtaisan sääntelyvyöryn kohteeksi, jolle ei tunnu tulevan loppua. Kaikki ei ole ollut hyvästä

FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi puolestaan mistuttaa, että Suomen menestymisen avain on sitoutuminen Eurooppaan.  On tärkeää olla aloitteellinen ja aktiivinen toimija Euroopan Unionissa.

– Suomi edistää parhaiten kansallista etuaan hoitamalla omat asiansa yhtä hyvin kuin se haluaa muiden hoitavan omansa. Esimerkiksi finanssimarkkinoiden vakaus ja luotettavuus turvataan yhteisillä eurooppalaisilla pelisäännöillä, yhdenmukaisella valvonnalla ja laadukkaalla sijoittajansuojalla, Kauppi sanoo.

Finanssikriisin seurauksena finanssiala on joutunut valtaisan sääntelyvyöryn kohteeksi, jolle ei tunnu tulevan loppua. Kaikki ei ole ollut hyvästä.

– Sääntelyä tarvitaan, mutta sääntelyn pitäisi olla nykyistä tarkkaan harkitumpaa ja sen vaikutukset pitäisi pystyä paremmin ennakkoon arvioimaan. Sääntely alkaa vaikuttaa jo kotitalouksien ja yritysten rahoituksen hankintaan.

– Viranomaisilla on jo käytössään riittävät työkalut kotitalouksien ylivelkaantumiseen. Päättäjien on nyt syytä sisäistää, että lainahanoja kiristämällä hyydytetään talouden elpymistä, FK:n varapuheenjohtaja Risto Tornivaara Danske Bankista muistuttaa.

Ylös