Päivi Räsänen: ”Avioliiton määritelmä on kiistan ytimessä”

16.2.2017 klo 18:47 Politiikka Samuli Rissanen

Aito avioliitto-kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa kirvoitti jälleen vanhat jakolinjat. Uusia argumentteja ei enää esitetty, sillä kiistan ytimessä on avioliiton määritelmä.

Miehen ja naisen välisen avioliiton säilyttämiseen pyrkivä Aito avioliitto-kansalaisaloite saapui lakivaliokunnasta eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi aivan kalkkiviivoilla. Sukupuolineutraalin avioliittolain on määrä tulla voimaan kahden viikon päästä ellei eduskunta päätä toisin huomenna pidettävässä äänestyksessä.

Asian tiimoilta pidetyssä debatissa rivit olivat harvat, mutta sukupuolineutraalin avioliittolain ja toisaalta perinteisen avioliiton näkyvimmät kannattajat olivat paikalla.

– Kiistan ytimessä on avioliiton määritelmä, jonka haluamme pysyvän miehen ja naisen välisenä

Kristillisdemokraateista puheenvuorokierroksen aloitti Päivi Räsänen, joka oli jo tovin ehtinyt kuunnella Aito avioliitto-kansalaisaloitteelle sataneita moitteita.

Räsänen hämmästeli, miksi Aito avioliitto-aloitteen käsittely oli leimattu ”arvottomaksi hankkeeksi” ja perinteisen avioliittolain puolustajat homofoobikoiksi. Hän muistutti, että aloitteen takana on kuitenkin 106 000 suomalaista, joilla on huoli yhteiskunnan tulevaisuudesta.

– Kiistan ytimessä on avioliiton määritelmä, jonka haluamme pysyvän miehen ja naisen välisenä, Räsänen muistutti.

Viime kaudella lakivaliokunnassa vaikuttanut kansanedustaja Peter Östman puolestaan palautti mieliin, että edellisen eduskunnan lakivaliokunta otti mietinnössään kielteisen kannan sukupuolineutraalia avioliittoa vauhdittamaan pyrkineeseen Tahdon2013-kansalaisaloitteeseen.

Perusteluina olivat muun muassa se, ettei näin suuren perheoikeudellisen hankkeen lapsivaikutuksia oltu arvioitu.

Kansanedustaja Sari Tanus muistutti, etteivät kaikki homoparit edes toivo avioliittolupaa vaan heille riittää rekisteröity parisuhde, joka lainmuutoksen myötä poistuu valikoimasta.

– Perinteinen avioliittolaki ja rekisteröity parisuhde olisivat voineet elää rinnakkain, Tanus arvioi.

Ylös