Oppositio huolestui sote-palvelujen tuotannon laajasta yhtiöittämisestä

23.3.2017 klo 13:46 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan oppositiopuolueet, SDP, Vihreät, Vasemmisto, RKP ja Kristillisdemokraatit arvostelevat soten valinnanvapautta koskevassa välikysymyksessään hallitusta erityisesti siitä, että sote-palvelujen tuotanto aiotaan yhtiöittää laajasti.

Oppositiopuolueet muistuttavat kysymyksessään, että he ovat sitoutuneet toteuttamaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, jolla hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja erojen kaventaminen, peruspalvelujen vahvistaminen sekä palvelujen yhdenvertainen saatavuus turvataan.

Sen sijaan oppositio pitää ongelmallisena, että hallitus ei ole sitoutunut näihin tavoitteisiin omassa versiossaan sote-uudistuksesta.

Hallitukselta kysytään esimerkisi, miten se aikoo estää terveysyritysten tekemän asiakasvalinnan sekä terveys- ja hoivayritystoiminnan jatkuvan keskittymisen ja varmistaa yritysten veronmaksun Suomeen

Erityisesti soten valinnanvapautta koskevassa välikysymyksessä hallitusta arvostellaan siitä, että  julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto laajasti yhtiöitetään. Opposition lisäksi useiden asiantuntija-arvioiden mukaan hallituksen esitys lisää kustannuksia, pirstaloittaa toimijakenttää, heikentää yhdenvertaisuutta ja paisuttaa hallintoa.

Hallituksen esityksessä vastuu sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämisestä siirtyisi kunnilta kahdeksalletoista maakunnalle ja merkittävä osa tuotannosta siirtyy markkinoilla toimiville yhtiöille. Jatkossa kunnat eivät voi tuottaa mitään sote-palvelua.

Oppositiopuolueet muistuttavat, että kuntien osalta tämä tarkoittaa sitä, että rahat ja palvelut lähtevät, mutta velat ja kiinteistöt jäävät.

– Uudistus koskee yli 200 000 sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijää, jotka siirtyvät ensin maakuntien ja osa heistä myöhemmin perustettavien yhtiöiden palvelukseen. Se ei tuota yhtään uutta lääkäriä terveyskeskuksiin, oppositio kritisoi.

Puolueet toteavat tiedotteessaan, että vuosisadan tärkeimmästä uudistuksesta, eli sote-uudistuksesta unohtuikin ihminen ja maakuntahallinto sekä yksityiset palvelut tulivat tilalle.

Oppositiopuolueiden välikysymyksessä on yhteensä 11 kysymystä, joihin hallitukselta vaaditaan vastauksia. Kysymyksissä kannetaan huolta terveyserojen kasvusta sekä sote-palvelujen tuotannon laajasta yhtiöttämisestä ja sen tuomista vaaroista.

Hallitukselta kysytään esimerkisi, miten se aikoo estää terveysyritysten tekemän asiakasvalinnan sekä terveys- ja hoivayritystoiminnan jatkuvan keskittymisen ja varmistaa yritysten veronmaksun Suomeen.

Oppositiopuolueet jättävät yhteisen välikysymyksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta huomenna. Sen jälkeen hallituksella on kaksi viikkoa aikaa vastata välikysymykseen.

Ylös