Positiiviset talousnäkymät koko Suomessa-kasvun moottorina Varsinais-Suomi

11.4.2017 klo 15:43 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomen eri alueet ennakoivat maaliskuussa, että positiiviset talousnäkymät jatkavat kirkastumista. Alueiden arvioissa käänne parempaan tapahtui vuosi sitten. Nyt positiivinen kehitys on vallannut lähes kaikki alueet.

Kasvun veturina toimii lounaisrannikon vientiteollisuuden vahva kehitys.

Vahvimmat kehitysnäkymät ovat Varsinais-Suomessa, josta puhutaan nyt positiivisen rakennemuutoksen alueena. Uudenkaupungin autotehtaan uudet rekrytointitarpeet nousevat yli tuhannen henkilön ja työvoimaa haetaan ympäri maata. Meriteollisuudessa laivanrakentaminen jatkaa vahvassa kasvussa, mutta lisäksi on uusia avauksia tullut suunnitteluun ja kehityspuolelle.

Rekrytointiongelmien määrä on monilla alueilla lähtenyt kasvuun ja metallialan osaajista on jo iso tarve

Positiivisista kasvunäkymistä kerrotaan myös Kainuussa ja Keski-Suomessa. Kajaanin seudulla vahvistuvien odotusten taustalla ovat kaivosteollisuuden positiiviset merkit ja biotalouden investoinnit. Äänekoskelle valmistuva biotuotetehdas on vahvistanut Keski-Suomen taloutta. Biotalouden lisäksi Keski-Suomessa nosteessa ovat erityisesti teknologiateollisuus ja ICT.

Matkailussa on vahvoja odotuksia ja varsinkin Lapin matkailu kasvaa reipasta vauhtia. Kaupan alan näkymät ovat edelleen varovaiset ja alan rakennemuutos jatkuu. Kuluttajien vahvistunut luottamus antaa kuitenkin uskoa alan kasvuun.

Rakentamisen piristyminen näkyy positiivisesti varsinkin maakuntakeskuksissa.

Työttömyys on kääntynyt laskuun ja alueet arvioivat myönteisen työllisyyskehityksen jatkuvan lähitulevaisuudessa. Myös pitkäaikaistyöttömyys on lähtenyt useimmilla alueilla laskuun. Kasvava työvoiman kysyntä ja työvoiman ikääntyminen lisäävät työvoiman saatavuuden haasteita.

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus tiivistää kaksi kertaa vuodessa ELY-keskusten ja muiden aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskusalueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä.

Kevään 2017 -katsaus on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys seutukuntien ja ELY-keskusalueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsauksen arviot on tuotettu maaliskuun 2017 aikana.

Ylös