Akavan terveiset hallituksen puoliväliriiheen: Palkkaverotus ei saa kiristyä missään tuloluokassa

18.4.2017 klo 09:57 Politiikka Samuli Rissanen

Akava edellyttää hallitukselta puoliväliriihessä rohkeutta tehdä kasvua tukevia toimenpiteitä. Korkeakoulujen rahoitusta pitää vahvistaa ja kasvun edellytyksiä on syytä parantaa yrityksille suunnatuilla innovaatio- ja kansainvälistymiskannusteilla.

Puoliväliriihessä pitää huolehtia myös ostovoiman turvaamisesta ansiotuloverotukseen tehtävillä linjauksilla. Akavan tavoitteena on, että ansiotuloverokevennykset jäävät pysyviksi.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder painottaa, että palkkaverotus ei saa kiristyä missään tuloluokassa. Kilpailukykysopimus tuo korotuksia palkansaajien työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksuihin. Ne pitää kompensoida veronkevennyksillä ostovoiman turvaamiseksi.

Korkeakoulutuksesta tehdyt leikkaukset pitää tasapainottaa lisärahoituksella. Korkeakoulujen pääomittamiseen on Akavan mielestä osoitettava useita satoja miljoonia euroja

Korkeakoulutuksesta tehdyt leikkaukset pitää tasapainottaa lisärahoituksella. Korkeakoulujen pääomittamiseen on Akavan mielestä osoitettava useita satoja miljoonia euroja.

Innovaatiotoiminnan tukemisella parannetaan puolestaan yritysten kasvuedellytyksiä. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan tulee tehdä vähintään 150 miljoonan euron lisäpanostukset. Ne tulee kohdentaa erityisesti Tekesin suoriin tukiin.

– Tki-panostukset voidaan rahoittaa uudistamalla nykyistä yritystukijärjestelmää. Tehokkaat yritystuet parantavat kasvua tai teollisuuden kilpailukykyä, sanoo johtaja Pekka Piispanen.

Puoliväliriihessä on tehtävä päätös perhevapaajärjestelmän uudistamisen käynnistämisestä. Uudistaminen toisi osaltaan työmarkkinoilla tarvittavaa joustavuutta. Akavan perhevapaamallin tavoitteena on lisätä työelämän tasa-arvoa ja nostaa erityisesti 25–44-vuotiaiden naisten työllisyysastetta.

Malli lisää turvaa perhevapaalta työhön palaavalle ja kannustaa palaamaan työhön.

Hyvä varhaiskasvatus edistää merkittävästi myöhempää oppimiskykyä, ja se on keino ehkäistä syrjäytymistä. Kaikille kolme vuotta täyttäneille lapsille tulee tarjota osapäiväinen maksuton varhaiskasvatus.

– Maksuton varhaiskasvatus on uudistus, jolla edistetään lyhyen ja pitkän aikavälin työllisyyttä, Fjäder muistuttaa.

Lisää Akavan ehdotuksia hallituksen puolivälitarkasteluun ja kehysriiheen löydät oheisesta liitteestä.

Ylös