80-vuotias kansaneläke on kattava, mutta riittämätön

26.5.2017 klo 08:05 Politiikka Samuli Rissanen

Omana aikanaan kansaneläke oli Suomen historian suurin sosiaalinen uudistus. Nykyään sen taso on kansainvälisesti verrattuna alhainen.

Kansaneläkettä saavat ne eläkeläiset, joiden työeläke on pieni. Kansaneläke on nykyisellään kattava: se takaa vähimmäiseläketurvan koko väestölle. Tasoltaan se on kuitenkin riittämätön.

– Kansainvälisesti verrattuna Suomen kansaneläke on pieni, ja sen taso on viimeisten vuosikymmenien aikana huonontunut suhteessa väestön keskituloon, Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas kertoo.

Suomalaiset eläkeläiset ovat kansainvälisesti verrattuna pienituloisia

Suomalaiset eläkeläiset ovat kansainvälisesti verrattuna pienituloisia. Tätä selittää se, että Suomessa eläkeläisten työssä käyminen ja yksityiset eläkkeet ovat harvinaisempia kuin monissa muissa maissa.

Köyhien eläkeläisten aseman helpottamiseen on eri tapoja, jotka voivat koskea sekä takuueläkettä että kansaneläkettä. Pelkkä takuueläkkeen nostaminen kohdistuisi vain kaikkein pienituloisimmille ja aiheuttaisi vähemmän kustannuksia kuin kansaneläkkeen korottaminen. Takuueläkkeen suuri korotus voisi kuitenkin johtaa kannustinongelmiin ja lisäisi tasaeläke-elementtiä suomalaisessa eläkejärjestelmässä.

Eläkeläisköyhyyttä helpottaisi myös perhevapaiden tasaisempi jakautuminen naisten ja miesten kesken, sillä lyhyt tai rikkonainen työura johtaa pieneen työeläkkeeseen. Se on tällä hetkellä ongelma erityisesti naisilla: naisten työeläke on keskimäärin 66 prosenttia miesten eläkkeestä.

– Eläkeläisköyhyyden poistamisessa kannattaa etsiä tasapainoa näiden eri vaihtoehtojen välillä, Kangas toteaa.

Kansaneläke oli aikanaan Suomen historian suurin sosiaalinen uudistus, joka kattoi periaatteessa kaikki yli 18-vuotiaat suomalaiset. Kansaneläkkeen hoitoa varten perustettiin Kansaneläkelaitos (Kela), joka aloitti toimintansa joulukuussa 1937.

Ensimmäiset kansaneläkkeet myönnettiin työkyvyttömyyseläkkeinä vuonna 1942 keskellä toista maailmansotaa. Ensimmäisenä vuonna kansaneläkettä sai 221 henkilöä. Nykyään kansaneläkkeen saajia on noin 610 000.

 

Ylös