KD:n Sari Essayah: Mielipiteet eri hankkeista eivät muutu, vaikka olisimme mukana keskusteluissa tulevasta hallituspohjasta

12.6.2017 klo 22:32 Politiikka Samuli Rissanen

Juha Sipilän ensimmäinen hallitus on hajoamassa ja uusi hallitus on muodostettava. Rkp ja KD ovat ilmoittaneet olevansa valmiita neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, mutta Vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp eivät lähde hallitusneuvotteluihin ilman uusia vaaleja.

Punavihreä oppositio, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Sdp on ottanut toisenlaisen suhtautumistavan Juha Sipilän hallituksen hajoamiseen kuin Rkp ja Kristillisdemokraatit. Ne eivät aio lähteä Sipilän ensimmäisen hallituspohjan kannattimiksi vaan ovat yksi toisensa perään ilmoittaneet, etteivät lähde hallitusneuvotteluihin ilman vaaleja.

Rkp ja Kristillisdemokraatit sen sijaan ovat valmiita neuvottelupöytään, jos kutsu tulee. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuitenkin muistuttaa, ettei prosessi ole vielä alkanut eikä virallista pyyntöä tullut.

Pääministeri Juha Sipilän odotetaan huomenna jättävän hallituksensa eropyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Illansuussa kokoontuneet kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät antoivat tukensa Sipilälle ja pitivät hallitusyhteistyön päättämistä Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa oikeana ratkaisuna.

– Eivät meidän mielipiteet eri hankkeisiin muutu sen mukaan, olemmeko mukana keskusteluissa tulevasta hallituspohjasta vai emme, Essayah muistutti

YLE:n A-Studio-ohjelmassa esiintynyt Sipilä kertoi haluavansa pitää kiinni maakuntauudistuksesta hallitusneuvotteluissa. Kokoomuksen Petteri Orpo puolestaan sanoi, että kokoomus haluaa pitää kiinni sote-uudistuksesta pakettina, johon kuuluu valinnanvapaus.

Samassa ohjelmassa esiintyneet oppositiopuolueiden puheenjohtajat kertoivat omat lähtökohtansa hallitusneuvotteluihin.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson arvioi, että kyseessä on osittain vanhalle pohjalle rakentuvasta uudesta hallituksesta, jonka ohjelmaan on mahdollista vaikuttaa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah oli samoilla linjoilla. Esimerkiksi alkoholilain uudistamiseen tai soten valinnanvapauteen, integraatioon ja yhtiöittämiseen voi pyrkiä vaikuttamaan.

– Eivät meidän mielipiteet eri hankkeisiin muutu sen mukaan, olemmeko mukana keskusteluissa tulevasta hallituspohjasta vai emme, Essayah muistutti.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö antoi Sipilän hallitukselle tunnustusta ainakin siitä, että se heräsi viimein puolustamaan länsimaista ihmisarvoa.

– Yhdennellätoista hetkellä tosin. Takana on tosin monta kovaa päätöstä kehitysyhteistyön määrärahojen ja koulutusleikkausten muodossa, Niinistö muistutti.

Vasemmistoliiton Li Andersson ja Sdp:n Antti Rinne eivät Niinistön tavoin lähde hallituksen raunioille, vaan kannattavat uusia vaaleja ja uuden hallituksen muodostamista vaalituloksen perusteella.

Vasemmiston intoa himmentää Sipilän hallituksen talouspolitiikka ja tehdyt säästöpäätökset. He arvioivat, että hallituksen iso linja pitää Sipilän mahdollisessa kakkoshallituksessakin. Vasemmistoliiton Li Andersson vetosikin neuvotteluihin myönteisesti suhtautuviin Rkp:n Anna-Maja Henrikssoniin ja KD:n Sari Essayah’aan, jotta ne pitäisivät esillä oppositiossa yhdellä äänellä esitettyjä asioita.

– Teillä on nyt tuhannen taalan paikka.

Ylös