Essayah arvioi, että Uusi vaihtoehto -ryhmän vaikutusvalta hallituksessa on pienempi kuin perussuomalaisten

14.6.2017 klo 10:02 Politiikka Samuli Rissanen

Esayah arvioi, että perussuomalaisten hajoaminen aiheuttaa eduskunnan työskentelyyn muutoksia ja pohdittavaa, sillä osa valiokuntien puheenjohtajista ja jäsenistä on halla-aholaisia ja osa soinilaisia.

Kristilisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että perussuomalaisten hajoaminen vaikuttaa ensinnäkin hallitustyöskentelyyn. Uusi vaihtoehto -ryhmä on lähes puolta pienempi kuin aiempi perussuomalaisten eduskuntaryhmä, joten vaikutusvaltakin pienenee, vaikka ministerien määrä pysyy ennallaan.

– Uskon, että päätöksenteossa se näkyy siten, että uuden ryhmän pienempi koko vaikuttaa. Kokoomus ja keskusta voivat nyt vetää hallituspolitiikkaa ja Uusi vaihtoehto -ryhmän on oltava kiltimmin.

Essayah viittaa pääministeri Juha Sipilän lausuntoihin, joiden mukaan hallitusyhteistyö  perussuomalaisten kanssa venytti aika ajoin kuminauhaa äärimmilleen.

Vaikka hallituskriisiltä vältyttiinkin, joudutaan uuden hallituksen luottamus mittaamaan eduskunnassa lähipäivinä.

– Selvästi oli olemassa vaihtoehto B, mikäli perussuomalaisten puoluekokouksen valinnat olisivat toiset kuin toivottiin

Essayah arvioi, että ainakin valiokuntatyöskentelyyn perusuomalaisten hajoamisella on vaikutusta, sillä joku valiokunta on täysin soinilaisten käsissä, jossain on vain halla-aholaisia ja osassa ryhmät sekoittuvat. Säännön mukaan hallituspuolueilla pitäisi olla valiokunnissakin enemmistö, mutta nyt se on vaakalaudalla.

Viime viikonlopusta lähtien muhinutta perussuomalaisten kriisiä ja samalla hallituksen kriisiä Essayah pitää osin käsikirjoitettuna.

– Selvästi oli olemassa vaihtoehto B, mikäli perussuomalaisten puoluekokouksen valinnat olisivat toiset kuin toivottiin.

– Vaikuttaa, että Uusi vaihtoehto -ryhmän perustamista on pohjustettu ja siitä on hallituskumppaneillekin tietoa mennyt, Essayah arvioi.

Hallituskriisi ei koskaan näyttäytynyt oppositiopuolueille, ainakaan kristillisdemokraattien suuntaan, keskustelulta mahdollisesta tulevasta hallituspohjasta.

– Ainoa tieto, mikä pääministeriltä tuli, oli tilannekuva ja aikataulu, jolla asiat etenisivät, Essayah kertoo.

Eilinen päivä jäi Suomen poliittiseen historiaan merkillisten käänteiden päivänä. Vielä päivällä näytti siltä, että Sipilä jättää presidentille hallituksen eronpyynnön. Tilanne kuitenkin muuttui, kun perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksesta alkanut kriisi päättyi puolueen eduskuntaryhmän hajoamiseen.

20 perussuomalaisten kansanedustajaa, mukaan lukien kaikki puolueen ministerit, perusti uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto.

Nyt ryhmän on tarkoitus jatkaa hallituksessa entisellä ohjelmalla ja kokoonpanolla.

Ylös