Poliisi vahvistaa: Ulkopuoliselle päätyi tietoja Putinin vierailun turvatoimista, syynä näppäilyvirhe sähköpostissa

7.8.2017 klo 10:13 Kotimaa KD Lehti

Täysin ulkopuolinen oululaisnainen on saanut poliisin sisäistä tietoa Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailun turvatoimista.

Naisen sähköpostiin oli tullut tekstiä poliisin viestiketjusta, jossa keskusteltiin muun muassa Putinin helikoptereiden saapumisen tarkasta kellonajasta. Syynä tiedon päätymiseen väärälle ihmiselle oli näppäilyvirhe kertoo Itä-Suomen poliisin viestintäasiantuntija, rikosylikonstaapeli Arto Tynkkynen.

Tynkkynen oli aloittanut viestiketjun, josta osa oli päätynyt ulkopuoliselle. Osa ulkopuolisen saamasta tiedosta oli salassa pidettävää.

– Siinä on tapahtunut inhimillinen virhe. Siinä kummankaan presidentin turvallisuus ei häiriintynyt, koska viestien joutuminen siviilille on tapahtunut vasta kello 21 jälkeen, Tynkkynen kertoo STT:lle.

Siinä on tapahtunut inhimillinen virhe. Siinä kummankaan presidentin turvallisuus ei häiriintynyt, koska viestien joutuminen siviilille on tapahtunut vasta kello 21 jälkeen.

Näppäilyvirheen takia poliisin viesti oli päätynyt Minna Timosen sähköpostiin. Oikea vastaanottaja olisi ollut poliisin viestintäjohtaja Minna Immonen. Poliisin ulkopuolelle päätynyt viesti oli osa ketjua, joka käytiin Tynkkysen ja toisen poliisin välillä.

Erehdys oli tapahtunut, kun poliisi oli lähettänyt sähköpostia ja kirjoittanut vastaanottajakenttään vastaanottajan etunimen. Silloin ohjelma oli täyttänyt kenttään väärän vastaanottajan osoitteen, koska ohjelma muistaa osoitteet, joihin on aiemmin lähetetty postia.

– Toinen ketjussa ollut poliisi oli kirjoittanut siihen Minna, ja katsonut, että siihen on tullut Minna Immonen, vaikka siihen tuli Minna Timonen.

Viestiketjussa oli tietoja myös Suomen presidentin Sauli Niinistön liikkeistä.

Sähköpostin päätymisestä poliisin ulkopuoliselle kertoi ensin Iltalehti.

Lähde: STT

Ylös