Vain reilu puolet työttömistä haastatellaan niin usein kuin pitäisi

20.8.2017 klo 12:23 Kotimaa KD Lehti

Vain vähän yli puolet työttömistä työnhakijoista haastatellaan niin usein kuin pitäisi. Hallitus on luvannut, että tämän vuoden alusta lähtien TE-toimistot haastattelevat kaikki työttömät vähintään kolmen kuukauden välein.

Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan kesäkuun alussa määräaikaishaastattelu oli tehty 57 prosentille työttömistä.

Vielä vuoden alussa kolmen kuukauden määräaikaishaastattelu tehtiin ennen kolmen kuukauden täyttymistä vain 18 prosentille työttömistä.

Hallitus myönsi tälle vuodelle 10 miljoonan euron määrärahan, jolla voi ministeriön mukaan palkata noin 200 työntekijää TE-toimistoihin.

SAK:n mielestä TE-keskuksilla on työntekijöitä edelleen liian vähän.

– Jos mietitään, että meillä on reilut 2 000 TE-toimistotyöntekijää, ja siihen palkataan 200 lisää, se ei välttämättä riitä, sanoo SAK:n työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.

Ministeriöllä ei ole tietoa siitä, onko kaikkia 200:aa lisätyöntekijää saatu palkattua.

Väänäsen mukaan ongelmia aiheuttaa myös se, että samaan aikaan, kun pitäisi palkata uutta väkeä TE-toimistoihin, niistä vähennetään työntekijöitä valtion tuottavuusohjelman mukaisesti tänä ja ensi vuonna.

Ministeriöllä ei ole tietoa siitä, onko kaikkia 200:aa lisätyöntekijää saatu palkattua.

– Saadaanko ammatti-ihmisiä joka puolella maata tähän hätään palkattua niin, että haastattelut olisivat laadukkaita ja työllistämisssuunnitelmat sellaisia, että ne oikeasti edistävät työllistymistä? hän pohtii.

Ruotsissa TE-keskuksilla on yhteensä 14 000 työntekijää, vaikka työttömien määrä on sama kuin Suomessa, Väänänen muistuttaa.

Hallitus on asettanut yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan valtion ensi vuoden budjettia laadittaessa työllisyyden noston. Määräaikaishaastatteluihin esitetään yhtä paljon rahaa kuin tälle vuodelle. Valtiovarainministeri Petteri Orposta (kok.) haastattelukäytäntöön kannattaa laittaa resursseja, koska se on toiminut hyvin.

Johtaja Katarina Murto toimihenkilökeskusjärjestö STTK:sta katsoo, että haastattelut ovat osaltaan hyvä keino parantaa työllistämistä, mutta työvoimapalveluja pitäisi uudistaa kokonaisuutena.

– Nyt hallitus tekee työttömyysturvaan hirveällä kiireellä kaikkia mahdollisia toimenpiteitä ilman, että selvitetään niiden vaikuttavuutta aidosti.

Lähde: STT–Saila Kiuttu
Ylös