Hypo: Kaupungistuminen kiihtyy eikä Nurmijärvi-ilmiöön ole paluuta

1.9.2017 klo 11:21 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy pitää vahvana merkkinä kaupungistumisen kiihtymisestä sitä, että myös lapsiperheet haluavat nyt keskusta-asuntoihin.

Kaupungistuminen on Hypon tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan ylittänyt kaikki odotukset.

Pääkaupunkiseudun vetovoima on jo pitkään muokannut trendiä ja sitä vahvistaa Tampere ja Turku.

Huonoin vaihtoehto on sulkea silmät megatrendiltä ja luulla Nurmijärvi-ilmiön palaavan.

Helsingissä ja Tampereella kaupungistumisen voima on ylittänyt jopa kaupunkien omat tavoitteelliset ennusteet. Kysyntä kasvaa odotuksia vahvemmin, ja keskusta-asunnot eivät ole enää vain opiskelijoiden, sinkkujen tai ikäihmisten suosiossa.

– Helsingissä lapsiperheiden määrät kasvavat nopeasti kantakaupungin alueella. Kaksio keskustassa osuu toiveisiin parempien palveluiden ja monimuotoisen elinympäristön ansiosta, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Hypo muistuttaa katsauksessaan, että suomalaiset eivät halua asua ahtaasti, vaan keskeisesti. Sijainnin merkitys korostuu entisestään. Kaikesta muusta ollaan valmiita joustamaan.

Paras ratkaisu on rakentaa kasvukaupunkien keskustoihin ja julkisen liikenteen solmukohtiin tiiviimmin ja tehokkaammin.

Toiseksi paras polku tarkoittaa tuotannon suuntaamista pienempiin asuntoihin.

Huonoin vaihtoehto on sulkea silmät megatrendiltä ja luulla Nurmijärvi-ilmiön palaavan.

Hypon mukaan kaupunkien kasvun tuleekin kurkottaa jatkossa ylös, ei sivuille. Harjakorkeutta on nostettava rohkeasti. Pasila, Kalasatama ja Tampereen Kansi ovat sen mukaan hyviä ensiaskelia uudella tiellä.

Voimakkaasti kasvava uudistuotanto muokkaa sekin asuntomarkkinoita. Koko maahan valmistui alkuvuodesta 30 prosenttia ja pääkaupunkiseudulle 70 prosenttia enemmän uusia asuntoja kuin viime vuonna.

Asuntojen kauppamäärät ovat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kasvaneet kahdeksan prosenttia erityisesti pääkaupunkiseudun vedolla.

Erityisesti uudisasuntokauppa kukoistaa, mutta vanhojen asuntojen kauppamäärät junnaavat paikallaan.

Hypon näkemyksen mukaan asuntojen hinnat nousevat ensi vuonna 1,3 prosenttia ja vuonna 2018 1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseutu kasvattaa eroaan muuhun maahan, sillä Hypo ennustaa hintojen nousevan 2,5 prosenttia pari vuotta peräkkäin.

Hintakuplaa ei Hypon mukaan Suomessa ole, mutta naapurimaissa, erityisesti Ruotsissa, hinnat saattavat rytistä.

Hypolta lähtee viesti hallituksellekin budjettiriihen päätöksistä.

– Niissä loistaa poissaolollaan kaupungistumisen kiivas vauhti ja vaatimukset. Yritysten ja ihmisten vapaaehtoinen hakeutuminen muutamiin kasvukeskuksiin muuttaa elinkeinorakennetta ja asuntomarkkinoita armottomasti. Kaupungistuminen on yksi selkeimmistä kasvun matalalla roikkuvista omenoista Suomen taloudessa, Juhana Brotherus huomauttaa.

Ylös