Jyväskylän Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä: Lapsi- ja pakkotyö on kitkettävä Jyväskylän hankintaketjuista

30.10.2017 klo 14:16 Politiikka Samuli Rissanen

Jyväskylän Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esittää valikoiman toimenpiteitä, joilla kitketään lapsi- ja pakkotyö Jyväskylän kaupungin hankintaketjuista.

Jyväskylän Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä haluaa kitkeä lapsi- ja pakkotyön kokonaan kaupungin hankintaketjuista.

– Lapsityön tukeminen verovaroin on lopetettava

– Lapsityön tukeminen verovaroin on lopetettava. Jyväskylän hankinnoissa on varmistettava tuotannon vastuullisuus sekä työ-, ihmis- ja lasten oikeuksien että ympäristön osalta, KD:n valtuustoryhmä vetoaa valtuustoaloitteessaan.

Tukea valtuustoaloitteelleen ryhmä on löytänyt muun muassa uudesta hankintalaista ja Jyväskylän kaupungin uudesta hankintalinjauksesta.

– Jyväskylä on ensimmäinen paikkakunta Suomessa, jossa asiaa koitetaan saada kuntoon, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja KD:n varapuheenjohtaja Tomi Kuosmanen kertoo.

KD:n valtuustoryhmän muut jäsenet ovat Petteri Muotka, Mia Puolimatka ja Marika Visakorpi.

Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä ehdottaa muun muassa, että työ- ja ihmisoikeuksiin liittyvät kriteerit ja ehdot otetaan osaksi jokaista Jyväskylän elektroniikka-, työvaate-, huonekalu-, elintarvike- ja katukivihankintaa.

Asian todentaminen toteutettaisiin ensisijaisesti riippumattoman osapuolen tekemän arvioinnin tai myöntämän todistuksen avulla.

KD:n valtuustoryhmä esittää niin ikään, että Jyväskylän kaupungin hankintayksikkö ryhtyy aktiivisesti edistämään hankintayksiköiden vastuullisuuskysymyksiin keskittyvän toiminnan kehittämistä niin, että tämän valtuustokauden aikana asia saadaan kuntoon.

Kehitysyhteistyön kattojärjestön KEPA:n mukaan kunnat hankkivat tällä hetkellä tietämättään runsaasti lapsi- ja pakkotyöllä tehtyjä tuotteita.

Esimerkiksi tietokoneiden, muun elektroniikan, työvaatteiden, huonekalujen, useiden elintarvikkeiden ja jopa katukivien tuotannossa työ-, ihmis- ja lasten oikeuksien polkeminen on yleistä.

Maailmassa on Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan 152 miljoonaa lasta, jotka tekevät terveydelleen tai koulunkäynnilleen haitallista työtä. Pakkotyössä on 25 miljoonaa ihmistä.

Kepa ja 14 muuta järjestöä julkaisivat syyskuun lopussa ”Vinkkejä vastuullisten kehitysmaahankintojen tekemiseen” -oppaan.

Järjestöjen yhteistyötä asiassa koordinoi Reilu kauppa ry. Järjestöt ovat Eettisen kaupan puolesta ry, Finnwatch, FSC Suomi, Ihmisoikeusliitto, Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa, KIOS – Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö, Kuluttajaliitto, Pelastakaa lapset, Plan International Suomi, Maailmankauppojen liitto ry, Marttaliitto, Reilu kauppa ry, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK, Suomen UNICEF, Suomen World Vision.

Ylös