Vuokrat nousivat heinä-syyskuussa 2,5 prosenttia

16.11.2017 klo 10:10 Kotimaa KD Lehti

– Yksiöiden vuokrat ovat jo palkansaajien maksukyvyn äärirajoilla, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola toteaa.

Vuokrien vuosinousu oli 2,5 prosenttia heinä-syyskuussa, kertoo Tilastokeskus.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 prosenttia, mutta pääkaupunkiseudulla hieman vähemmän, 2,3 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden takaisesta 2,6 prosenttia.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo, että yksiöiden ja kaksioiden vuokrien ero, joka on jo pitkän ajan keskiarvoa pienempi, on kutistumassa entisestään.

– Yksiöiden vuokrat eivät enää juurikaan nouse, koska niiden vuokrat ovat jo palkansaajien maksukyvyn äärirajoilla. Kaksioiden ylituotanto jatkuu ja niiden vuokrien luisu alaspäin jatkuu, Metsola sanoo tiedotteessa.

– Isompien asuntojen kysyntä ja vuokrien taso voi hiukan nousta, jos vahva nousukausi jatkuu, Metsola lisää.

Erityisen paljon pulaa kasvukeskuksissa on yksiöistä, sillä monet töihin tai opiskelemaan muuttavat haluavat nimenomaan asua yksin.

18-neliöisen asunnon vuokra on lähes sama kuin seinänaapurina olevan 28-neliöisen yksiön.

Tästä seuraa se, että erityisesti pääkaupunkiseudulla edullisimpiin pienimpiin yksiöihin suuntautuu todella kova kysyntä suhteessa siihen, minkä verran niitä on tarjolla, Metsola toteaa.

– Tästä seuraa mielenkiintoinen vääristymä yksiömarkkinoiden sisällä: 18-neliöisen asunnon vuokra on lähes sama kuin seinänaapurina olevan 28-neliöisen yksiön, Metsola sanoo.

Pula yksiöistä ei kuitenkaan ratkea itsestään.

Yksiöiden rakentamista edistäviä muutoksia jo olemassa oleviin kaavapäätöksiin pitäisi tehdä viipymättä. Lisäksi pitäisi tehdä kaupunkikohtaisia poliittisia päätöksiä yksiöpulan määrätietoisesta helpottamisesta, Metsola sanoo.

Äärimmäisyydestä toiseen ei kuitenkaan tarvitse mennä, hän lisää.

– Eikä tarvitse alkaa rakentaa pelkkiä yksiöitä. Mutta yksiöiden aloitusmäärien pitää antaa nousta selvästi.

Lähde: STT
Ylös