Sulkavalle tulossa muhkea 10 000 euron ylimääräinen lapsilisä – KD:n ehdotus menossa läpi

22.11.2017 klo 09:18 Politiikka Kristiina Kunnas

Jos Kristillisdemokraattien ehdotus toteutuu, saavat Sulkavalla syntyvien ja kuntaan jäävien vauvojen perheet muhkean 10 000 euron ylimääräisen lapsilisän. Se jaettaisiin kymmenelle ensimmäiselle vuodelle.

Sulkavan valtuuston Kristillisdemokraattien ryhmä totesi, että jotain on tehtävä. Lapsiperheitä on saatava tulemaan ja jäämään pieneen eteläsavolaiseen kuntaan, joka on tunnettu soutukisoistaan ja Saimaan upeista maisemistaan.

Sulkavan kristillisdemokraattien valtuutetut ovat Veli-Pekka Alusniemi ja Kent Nyman. Valtuuston KD-ryhmä ehdottaa, että Sulkava maksaisi 10 000 euron ylimääräisen lapsilisän jokaisesta kuntaan syntyvästä lapsesta.

– Lestijärvellä on otettu aloitteen mukainen menettely käyttöön, siitä innostuin, kertoo Sulkavan tuore KD-valtuutettu ja valtuuston kolmas puheenjohtaja Veli-Pekka Alusniemi.

Pohjaehdotuksen mukaan lapsilisä koskisi vauvoja, joiden äiti asuu ja on kirjoilla Sulkavalla.

Sulkavan valtuuston KD-ryhmä ehdottaa, että Sulkava maksaisi 10 000 euron ylimääräisen lapsilisän jokaisesta kuntaan syntyvästä lapsesta. Alusniemen ideoiman ylimääräisen lapsilisän tavoitteena on tietenkin Sulkavan väestökehityksen kääntämiseksi positiiviseksi.

Sitoutumattomana Kristillisdemokraattien listalta Sulkavan valtuustoon noussut yrittäjä Veli-Pekka Alusniemi keräsi ison äänisaaliin, ja oli miesehdokkaiden ääniharava huhtikuun kuntavaaleissa.

Jotta lähtöhalut pysyisivät kurissa, jaettaisiin maksu kymmenelle vuodelle siten, että aina vuoden viimeisen päivän henkikirjoituskunnan mukaan kokonaispotista maksettaisiin hakemuksen perusteella tuhat euroa.

Alusniemi kertoo, että Sulkavalla rakennetaan juuri uutta kuntastrategiaa. Tieto ylimääräisestä lapsilisästä nousi kuitenkin YLEn nettisivuilla uutiseksi viime viikon lopulla.

– Kunnanhallituksessa tuli selvästi esiin näkemys, että pohjaesitystämme jatkoselvitetään, kun kerran asia oli jo valtakunnanuutisissakin, Alusniemi kertoo.

Alusniemi tähtää muutenkin politiikanteossaan siihen, että kunnassa säilyisi – tai lisääntyisi – väki.

– Nuorille pitää saada koulutus- ja työpaikkoja, meidän kaikkien on kannettava vastuuta siitä, yrittäjätaustainen Alusniemi muistuttaa.

– Monesti ainut vaihtoehto on yrittäjyys, hän toteaa.

Etelä-Savon kunnat ovat kärsineet muuttotappiosta jo pitkään. Vuonna 2016 koko maakunnan väkimäärä painui alle 150 000:n.

Alusniemen ideoiman ylimääräisen lapsilisän tavoitteena on tietenkin Sulkavan väestökehityksen kääntämiseksi positiiviseksi.

– Siksi kunnan on tehtävä viihtyvyyttä ja asumista tukevia toimenpiteitä uusien asukkaiden saamiseksi kuntaan ja nykyisten perheiden säilyttämiseksi sulkavalaisina, valtuustoaloitteessa perustellaan.

– Haluan lisätä kuntailmettä houkuttelevammaksi, Alusniemi totesi jo kevään kuntavaalien kampanjassaan.

Sulkavan kotisivuilla on hauska varoitus: ”Tiedotus maalle muuttoa harkitseville! Otathan huomioon, että rauhallinen elämänrytmi voi johtaa pysyvään positiivisuuteen.”

Sulkava

2 600 asukasta. Saimaan rantakunta, tunnettu kesäisistä suursouduistaan.
Heikko huoltosuhde: Kuntaliiton tilastojen mukaan sataa työikäistä kohden kunnassa asuu yli 84 eläkeläistä tai lasta, kun koko maassa vastaava suhdeluku on 69.
14-vuotiaita tai sitä nuorempia on sataa asukasta kohti alle 10, kun koko maassa heitä on yli 16.

Etelä-Savo

Etelä-Savo (ruots. Södra Savolax) on Suomen maakunta, joka sijaitsee Itä-Suomessa. Maakuntakeskus on Mikkeli ja muita kaupunkeja ovat Pieksämäki ja Savonlinna. Muut 11 kuntaa ovat Enonkoski, Heinävesi, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava. Etelä-Savo kuuluu muuttotappiollisiin maakuntiin, sen väkimäärä on vähentynyt jatkuvasti. 1990 maakunnassa oli lähes 174 000 asukasta, ja 2016 väkimäärä oli alle 150 000.
Etelä-Savo on Suomen järvisin maakunta. Maakunnan suurin järvi on Saimaa ja korkein kohta Kangasniemen Paukkulanmäki, joka yltää 225 metrin korkeuteen merenpinnasta.
Etelä-Savoa ympäröivät seuraavat maakunnat: Keski-Suomi ja Päijät-Häme lännessä, Pohjois-Savo pohjoisessa, Pohjois-Karjala idässä ja Kymenlaakso ja Etelä-Karjala etelässä. (lähde: Wikipedia)
Ylös