Miksi omaishoitajan pieni hoitopalkkio on veronalaista tuloa?

30.11.2017 klo 16:58 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskuntaa puhuttaa omaishoitajien asema. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kiinnitti huomiota siihen, että omaishoitajan pieni hoitopalkkio on veronalaista tuloa. Hän kysyikin valtiovarainministeri Petteri Orpolta, voisiko hoitopalkkio olla verovapaa.

Eduskunnan kyselytuntia hallitsi omaishoitajien asema, joka vaihtelee suuresti kunnittain. Kriteereissä ja palkkioiden tasoissa on eroja. Joissakin kunnissa kriteerit ovat muuttuneet ja omaishoidon rahat loppuneet kesken vuotta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ihmettelee sitäkin, miksi omaishoitajan pienestä hoitopalkkiosta on maksettava veroa.

Räsänen tiukkasi valtiovarainministeri Petteri Orpolta, olisko tämä valmis siihen, että omaishoidon palkkio voisi olla verotonta tuloa.

Räsänen tiukkasi valtiovarainministeri Petteri Orpolta, olisko tämä valmis siihen, että omaishoidon palkkio voisi olla verotonta tuloa.

Orpon mukaan verokysymys on ollut aiemmin esillä useaan otteeseen, mutta se ei ole tällä hetkellä pohdinnassa. Hänen muistutti, että veroton hoitopalkkio ei kerryttäisi eläkettä.

Omaishoitaja on hoidettavan omainen tai muu läheinen henkilö, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen.

Omaishoitajien joukko on laaja; usein se mielletään ikäihmisten hoitamiseksi, mutta monet hoidettavat läheiset ovat lapsia tai työikäisiä.

Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista vain hieman yli 10 prosenttia on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä.

Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2015 noin 44 000.

Ylös