Yrittäjä saa jatkossa Kelan sairauspäivärahaa jo seuraavana päivänä sairastumisen jälkeen

29.12.2017 klo 10:10 Kotimaa Samuli Rissanen

Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyheneminen tuntuu merkittävästi yrittäjän kukkarossa.

Joulukuussa eduskunta hyväksyi hallituksen lakiesityksen, jolla pyritään parantamaan yrittäjien sairausajan turvaa. Vuoden 2018 alusta sairausvakuutuslaki muuttuu siten, että yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaika lyhenee neljästä päivästä yhteen.

− Työntekijöillä on sairastuessaan käytössään työterveyshuolto ja työpaikan tuki. Sen sijaan yrittäjällä vastaavaa turvaverkkoa ei useinkaan ole. Yrittäjä joutuu myös kantamaan huolta yritystoimintansa jatkumisesta sekä tietysti toimeentulostaan sairastumisestaan huolimatta.

– Lakimuutos tarkoittaa, että yrittäjä saa Kelan sairauspäivärahaa jo seuraavana päivänä sairastumisen jälkeen

– Lakimuutos tarkoittaa, että yrittäjä saa Kelan sairauspäivärahaa jo seuraavana päivänä sairastumisen jälkeen, kertoo Anna-Leena Jundell, Elon kuntoutuspäällikkö.

Elon yrittäjien keskimääräinen YEL-työtulo on noin 22 000 euroa. Ennen lakimuutosta keskimääräistä työtuloa itselleen maksava yrittäjä saa viiden päivän sairastamisajalta arviolta 51 euroa sairauspäivärahaa – eli vain yhden päivän verran.

Jos käytössä oli minimityötulo eli 7 645,25 euroa vuonna 2017, summa putoaa 18 euroon samalta ajalta.

Lakimuutoksen myötä esimerkiksi sairastava yrittäjä saa keskityötulolla 204 euroa sairauspäivärahaa viideltä sairaspäivältä ja minimillä puolestaan 72 euroa. Korvausaste nousee näin aiemmasta 12 prosentista noin puoleen työtulosta.

Jos yrittäjä huomaa työkyvyssään selvää heikentymistä tai hän on palaamassa töihin pitkän sairauspoissaolon jälkeen, on kannattavaa miettiä yhdessä työterveyshuollon ja työnantajan kanssa, voidaanko työssä selviytymistä tukea eri keinoilla.

Ammatillisen kuntoutuksen tarkoitus on löytää työ, jossa henkilö voi jatkaa työuraansa sairaudesta huolimatta.

− Ammatillisen kuntoutuksen yksi muoto on työkokeilu, jonka ajaksi yrittäjälle myönnetään kuntoutusraha maksimissaan puoleksi vuodeksi, sanoo Jundell.

Työkokeilun aikana yrittäjän on mahdollista esimerkiksi keventää työtään tai muuttaa yritystoimintaansa suuntaan, joka paremmin tukee omaa terveydentilaa.

−Toinen tyypillinen keinomme tukea yrittäjän työkykyä on osallistuminen työtä helpottavien työvälineiden tai -koneiden hankintakustannuksiin elinkeinotukena. Voimme myös tukea yrittäjän kouluttautumista uuteen ammattiin, mikäli muut kuntoutuskeinot eivät ole tarkoituksenmukaisia.

Ylös