Aktiivimalli tuli voimaan, mutta malliin liittyviä huolia ei saatu hälvennettyä

6.1.2018 klo 08:38 Politiikka Samuli Rissanen

Aktiivimalli tuli voimaan tällä viikolla. Malli on herättänyt suurta hämmenystä ja huolta, jota myös hallituksen ministerit ovat pyrkineet toppuuttelemaan. Mallia vastustavan kansalaisaloitteen on jo allekirjoittanut yli 100 000 henkilöä.

Helsingin Sanomien mukaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen ja elinkeinoministeri  Lintilä ovat kuitenkin puhuneet harhaanjohtavasti julkisuudessa yrittäessään rauhoitella huolia.

Helsingin Sanomien mukaan ministerien puheet eivät vastaa lain sisältöä siltä osin, kun he kommentoivat perusteita, joilla työttömän työttömyysetuutta leikataan.

Työttömyysturvan aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on puolestaan kerännyt yli 100 000 allekirjoitusta.

Mykkänen antoi STT:n haastattelussa virheellisen kuvan siitä, millainen työnteko tai -kokeilu riittäisi aktiivimallin ehtojen täyttämiseen. Lain vaatimukset ovat tiukemmat kuin mitä Mykkänen kuvasi.

Lintilä taas lupasi Ylen haastattelussa, etteivät sanktiot koske niitä, jotka aktiivisesti hakevat töitä ja ovat aktiivisesti työmarkkinoiden käytössä. Tällaista määräystä lakiin ei kuitenkaan sisälly.

Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan, ellei työtön ole ollut osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin. Jos työtön ei osoita vaadittavaa aktiivisuutta, heikkenee työttömyysetuus 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi.

Eduskunta hyväksyi jouluviikolla työttömyysturvan aktiivimallin äänin 103-90.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä äänesti lakiesitystä vastaan yhdessä muun opposition kanssa.

Työttömyysturvan aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on puolestaan kerännyt yli 100 000 allekirjoitusta.

 

Ylös