Sipilän hallituksen aikaisille poliittisille lakoille löytyy verrokit 1990-luvun alusta

2.2.2018 klo 12:08 Politiikka Samuli Rissanen

Senaatintorille kokoontui jo toinen poliittinen mielenilmaus pääministeri Juha Sipilän hallituksen aikana. Vastaavat verrokit löytyvät 1990-luvun alusta, pääministeri Esko Ahon hallituksen ajoilta.

SAK:n koollekutsuma työttömyysturvan aktiivimallia vastustava mielenilmaus on jo toinen poliittinen milenilmaus tällä hallituskaudella. Helsingin yliopiston poliittisen historian professorin Pauli Kettusen mukaan vastaavaa on nähty viiimeksi 1990-luvun alussa, pääministeri Esko Ahon hallituskaudella.

1990-luvun alun mielenosoitusten ja tämänpäiväisen välillä on monia samantyyppisiä piirteitä, kuten ammattiyhdistysliikkeen joutuminen puolustusasemaan

Kettusen mukaan 1990-luvun alun mielenosoitusten ja tämänpäiväisen välillä on monia samantyyppisiä piirteitä, kuten ammattiyhdistysliikkeen joutuminen puolustusasemaan.

Järjestävän tahon, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mielestä aktiivimalli on paljastanut ikävällä tavalla sen, miten työttömiin suhtaudutaan.

Elorannan mielestä aktiivimalli on leikkaus, joka rikkoo kilpailukykysopimusta.

Eloranta kertoo käyneensä aamulla SAK:n työvaliokunnan kanssa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa keskustelemassa tilanteesta. Hänen mukaansa mitään konkreettista uudistusta tai muutosta ei ole tulossa.

– Jatkossa kolmikantaista valmistelua lisätään, Eloranta kertoo.

SAK ja JHL ovat kritisoineet aktiivimallia siitäkin, että se valmisteltiin ilman työntekijäliittoja.

Senaatintorille pystytetyllä lavalla käytiin hallituksen ja opposition kansanedustajien kahdenväliset väittelyt. Ensimmäiset keskustelijat ovat kokoomuksen Juhana Vartiainen ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Muut väittelijät olivat keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä kolmantena parina sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen ja vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

Meteli väittelyiden aikana oli kova ja hallituspuolueiden edustajille buuattiin avoimesti.

Poliisin arvion mukaan torilla on paikalla 7 000-8000 ihmistä.

Ylös